Häftig blues med Louise Hoffsten

1 december 2009 16:42 | Musik | 1 kommentar

Jag har följt Louise Hoffsten allt sedan hon började ge ut skivor, och även om hennes plattor har växlat i inriktning och kvalitet, håller jag henne för att vara en av Sveriges allra bästa nutida sångerskor, framför allt bluessångerskor.

Jag har förstås också läst hennes självbiografiska bok ”Blues” (Bokförlaget DN, 1998) och känner till hennes ibland svåra kamp mot sin MS och är därför glad över att hon på nya CDn ”På andra sidan Vättern” (Courtstone Music/Border Music BLCD35, 2009) i ”Jag vet” lyckas göra rockig blues av en sjukhusvistelse.

”På andra sidan Vättern” är väsentligen en bluesskiva, på svenska, och som sådan i vissa stycken unikt bra. Den öppnar häftigt med ”Kände mig så vilsen” med text av Louise Hoffsten och musik av Leif Larsson. Den och flera andra låtar handlar, som så ofta är fallet inom bluesgenren, om relationer, och ”Kände mig så vilsen” lyckas också undvika genrens mycket vanliga schabloner.

Den visar att Louise kan skriva bra texter själv, men Peter LeMarcs medverkan som medförfattare till flera av texterna har i flera fall också den gjort, att bra låtar även textmässigt har blivit mycket bra. Ett exempel är den balladartade ”Förlåt”; ytterligare ett är ”Komposten” och de likaledes balladartade ”Mellan noll och ingenting” och ”Jag tror på dig och mig”.

Ytterligare en låt på den här skivan som jag faller för är ”Du är historia” med musik med häftig puls av Leif Larsson och text av Louise Hoffsten och Peter LeMarc.

Faller gör jag också för Louise Hoffsten själv. När jag hör henne göra ”Hemma i kväll”, ett stycke skitbra dansmusik av samma trio och på bilder i skivhäftet ser henne med svart herrhatt på sin blonda kalufs, får jag lust att bjuda upp henne.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^