Melodikrysset nummer 51 2009

19 december 2009 11:58 | Musik, Ur dagboken | 14 kommentarer

Jul för hela slanten var det som vanligt i det melodikryss som ligger närmast julafton.

Just när jag skulle lösa näst sista frågan, kom ett par små änglar vid namn Viggo och Klara hem till morfar, så att morfar för ett ögonblick tappade koncentrationen, men nog var det just änglarna som efterfrågades där.

Men sen, när Eldeman avslutade med ”Ett julkort ifrån dig”, var jag på bettet igen: Det var Anna Book som sjöng.

Annars började krysset nästan som förväntat, med ”O helga natt”, även kallad ”Adams julsång” efter kompositören, Adolphe Adam. Vi hörde den här med Jussi Björling.

Skolad röst har också Loa Falkman, som vi hörde i ”Jul, jul, strålande jul”.

Jag är ju inte religiös, men av dagens ljudillustrationer gillade jag faktiskt psalmerna bäst.

Ett exempel är ”Betlehems stjärna”, som börjar ”Gläns över sjö och strand”.

Ett annat är ”Det är en ros utsprungen” (i tyskt original ”Es ist ein Ros entsprungen”), här dock i en lite ovanlig version med trombonisten Nils Landgren.

Kanske är jag bara traditionalist så här i juletider – tycker om att höra välbekanta sånger som ”Nu är det jul igen”.

I så fall kan det ju finnas en utnötningseffekt bakom det faktum att jag också tycker att ”Hej mitt vinterland låter helt OK. Jag har ju hört den rätt många gånger, med många olika artister också.

Men det här förklaringsmönstret stämmer ändå inte över hela fältet.

Jag gillar Bing Crosby men tycker kanske inte att ”I’ll Be Home For Christmas” hör till det allra bästa inom julsångsgenren.

Och omvänt: Jag har svårt för Carola och är ingen stor fan av Christer Sjögren heller, men deras ”Juletid” låter riktigt bra. Men kanske är det melodin som gör sitt till, Cliff Richards ”Mistletoe and Wine”.

I och med det sista är vi inne på pop- och rockmusik, och som bekant görs det julmusik också av grupper som hör hemma där. I dag fick vi ett exempel, Wham med ”Last Christmas”.

Men fortfarande är det främst soloartister som sjunger in julsånger. Två svenska exempel får avsluta redovisningen av dagens kryss. Vi hörde Sten Nilsson i ”Jungfru Maria” och Jill Johnson i ”The Christmas Song”. Ska jag vara ärlig har jag hört dem göra bättre saker.

Men med detta vill jag inte fördystra julstämningen för någon, inte heller för någon som tycker annorlunda. På den här bloggen får man tycka olika.

Och för egen del vill jag önska alla mina läsare en hjärtans god jul!

14 kommentarer

 1. Ha en mkt God Jul själv!

  Comment by Carina — 2009 12 19 12:05 #

 2. Jag får intrycket att vi har ganska likartad musiksmak (om än vår politiksmak skiljer sig något). Jag har också lite svårt för ”Jyletid” men gillar gotländska, fast jag är född i Bohuslän.

  God Jul!

  Comment by Stefan Hellmark, Järfälla — 2009 12 19 13:24 #

 3. Jag vill önska Dig en GOD JUL och tack för all hjälp

  Comment by Inger Högberg — 2009 12 19 13:29 #

 4. GOD JUL och GOTT NYTT ÅR till Dig och Birgita
  önskar arne engkvist – som ofta läser din blogg.

  Comment by arne engkvist — 2009 12 19 16:39 #

 5. En synnerligen God Jul tillönskar vi dig och din familj ifrån ett vintervackert Juni. Isen har lagt sig i Boviken, strax efter Storruka.

  Comment by Mepen med familj — 2009 12 19 19:51 #

 6. Till Mepen med familj: Så där var det ofta på den tiden då jag bodde i Juniskär: Isen la sig inne i Boviken och sen inte bara ut till Lillrukan, som fanns ett stenkast från Kjell Nordins och vår brygga, utan först efter Storrukan. Sen dröjde det ett slag innan det blev is ända ut.

  God jul även till dig och din familj!

  Comment by Enn Kokk — 2009 12 19 21:53 #

 7. God Jul och Gott Nytt År hälsning från Juniskär och Britt och Hasse i Ållerviken (sommartid) och Njurunda (vintertid). Det är trevligt att följa dina bloggar.

  Comment by Britt Skalin — 2009 12 20 10:57 #

 8. P.S Våra bästa goda vänner har stuga på Lillrukan där vi ofta är på sommaren och på vintern när isen bär D.S (Hasse o Britt)

  Comment by Britt Skalin — 2009 12 20 10:59 #

 9. Till Britt och Hasse: Fantastiskt! På Lillrukan bodde, när jag fanns i Juniskär, under somrarna familjen Westman, Nisse, Birgit, Bo och Karin. Sonen i familjen, Bo, var sommarkompis med min bror Matti, så vi var ofta över på Lillrukan. För det mesta rodde vi över, men om man som vi kunde havsbottnen utanför bryggan, kunde man faktiskt gå över med huvudet ovanför vattnet.

  Bo hade kvar ägarskapet till Lillrukan ganska långt fram i tiden och brukade titta in till mina föräldrar och Kjell Nordin när han var där. Sen sålde han ön och köpte i stället sommarhus i Öregrund. Också han pluggade i Uppsala och bodde mellan de många utlandstjänstgöringarna för SIDA i Uppsala, så vi hade fortsatt om än sporadisk kontakt genom åren.

  Tyvärr är både han och min bror Matti nu döda.

  Comment by Enn Kokk — 2009 12 20 11:25 #

 10. Hej Enn!
  Det är väl så att ordet ”vinterland” ska vara kursiverat oxo?
  God Jul o Gott Nytt År!
  PS. De kommersialiserade, återkommande jul-CD-na med samma sånger hela tiden kan jag för min del vara utan…

  Comment by Gunnar Bergquist — 2009 12 20 20:13 #

 11. Hej Enn Tack för i år. Senaste krysset kunde jag inte Wham. Tack för det.

  Comment by Vivan Carlén — 2009 12 21 16:13 #

 12. Jag önskar dig o din familj en riktigt God Jul
  Kramar Kerstin

  Comment by Kerstin — 2009 12 21 16:25 #

 13. Hej!

  Jag, liksom du, är en stor fan av Melodikrysset. Som så många andra löser jag och min dotter krysset på var sitt håll och kollar av med varandra efteråt. Till 90 % har vi alltid rätt, men för säkerhets skull kollar jag på din lösning innan jag skickar in.

  Hoppas att vi fortsätter även till nästa år och vill passa på att önska dej EN RIKTIGT GOD JUL OCH ETT GOTT NYTT ÅR!

  Comment by Stina — 2009 12 22 23:21 #

 14. GOD JUL!!!

  Comment by Lars-Gunnar Blom — 2009 12 24 13:56 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^