Kooperationen och styckningen av Apoteket

15 november 2009 16:53 | Politik | 16 kommentarer

Apoteket AB i Uppsala län drabbas hårt av utförsäljningarna av apotek. Kvar i den statliga apotekskoncernen blir ganska få apotek i vårt län. Dock förblir det utmärkta apoteket Kronan på Svartbäcksgatan i centrala Uppsala kvar i statlig ägo. Där kommer jag att handla apoteksvaror när jag under vinterhalvåret bor i Uppsala eller eljest reser in till stan.

Eftersom jag under sommarhalvåret bor i Öregrund, har jag förstås undrat över vem som skulle ta över apoteket där. Jag är ju i princip emot hela den här utförsäljningen – apoteksväsendet borde ha drivits vidare som statligt monopol – men eftersom jag också är en mycket trogen kund i Konsum, känns det inte lika motbjudande att handla i ett av de privata alternativen, de apotek som kommer att drivas av Kronans droghandel. Kronans droghandel, som också är stor läkemedelsgrossist, kommer att driva en apoteksrörelse, som till 80 procent ägs av finländska Oriola och till 20 procent av KF. Mitt Med mera-kort kommer att gälla där.

I den del av Uppland, där jag har mitt sommarboende, är konsumentkooperationen redan stark. Coop Konsum i Öregrund är ortens största och bästa livsmedelshall, och den positionen kan snarast komma att förstärkas, när folk upptäcker, att Med mera-kortet gäller även på apoteket Sälen i Öregrund. Liknande symbioseffekter kan man säkert också få mellan apoteket Kronan på Rådhusgatan i Östhammar och det näraliggande Coop Konsum samt, inte minst, nya stora Coop Extra vid infarten. Och inne i Uppsala kan det komma att fungera på samma sätt ute i Gränby centrum, där Coop Forum nu kommer att få Med mera-sällskap av apoteket Gripen.

Hej tillbaka till Klas Eklund, en gammal trätobroder

15 november 2009 16:10 | Media, Politik | 2 kommentarer

Till de många som har hälsat till mig med anledning av min lyckligt ändade hjärtinfarkt har sällat sig även Klas Eklund. Han tecknar sig trätobroder, och ja, jo – för min del har jag ju aldrig trott på vare sig trotskismen eller kanslihushögern.

Det Klas väl närmast syftar på är en del meningsskiljaktigheter vi hade när vi, på var sitt håll, höll på att skriva det så kallade ”90-talsprogrammet” (Klas) respektive det partiprogram som antogs av kongressen 1990 (jag). Vid ett seminarium om dessa våra mödor minns jag att jag stillsamt påminde Klas om att socialdemokratiska partiet i en viss och faktiskt positiv mening nog är en mer konservativ församling än vad han riktigt tycktes ha klart för sig. Det där gick tydligen Klas djupt till sinnes, för flera år efteråt återvände han i sitt sommarprogram i radio till det jag då hade sagt.

För egen del har jag äran av att ha medverkat till att hans stora boksuccé ”Vår ekonomi” kom till. Denna introduktion till samhällsekonomin, först utgiven 1987 på Tidens förlag, kom ju sen ut i nya och nya upplagor och såldes också till många andra länder; bland annat gavs den ut på kinesiska. Men det hela började med att Klas för Aktuellt i politiken (s), vars chefredaktör jag var, skrev en serie pedagogiska och lättlästa artiklar om ekonomiska elementa, kallade ”Ekonomiskolan”.

Under senare år, framför allt under den långa period då Klas har arbetat för SEB, har vi knappast setts alls, men det är ju kul att kunna konstatera att denne min gamle trätobroder hör till de många som följer min blogg.

Hej, Klas!

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^