Leonard Cohen på svenska

17 november 2009 17:40 | Musik | 5 kommentarer

Jag gillar Leonard Cohen, jag gillar Mikael Wiehe och jag gillar Ebba Forsberg. Ändå vill det sig inte riktigt, när de förenas på CDn ”Ta min vals. Ebba Forsberg sjunger Leonard Cohen” (Amigo AMCD 925, 2009).

Det kan knappast bero på Mikael Wiehe – han har tidigare med framgång översatt allt från Bob Dylan till argentinsk tango.

Det kan knappast heller bero på Ebba Forsberg, som är en bra sångerska – vi har bland annat hört henne sjunga Dylan tillsammans med Wiehe.

Alltså måste det ha med Cohen själv att göra. Kanske är den speciella magi som vävs mellan hans texter och hans egen mycket speciella röst oerhört svår att återskapa i någon annnans regi. Fast det finns ju exempel på att det har gått. När jag nu hör Ebba Forsberg tolka Cohen, tycker jag att det mest lyckade numret är ”Det här är inget sätt att säga adjö” (”Hey, That’s No Way To Say Goodbye”), och den har jag tidigare många gånger hört framföras av en kvinnlig röst. Judy Collins sjöng den på sin LP ”Wildflowers” (Elektra EKS-74012, 1967).

Fast så där enkelt kan det inte vara. På samma LP sjöng Collins också Cohens ”Sisters of Mercy”, och den har jag inte alls samma förhållande till. Inte heller hjälper det att här, i Forsbergs svenska version, höra den som ”Kärlekens systrar”.

Jag har en stark känsla av att man, när man har hört Cohen sjunga Cohen, har hans röst i kombination med musik, arr och kör så inpräntad i öronen, att det därefter är svårt att höra någon annan göra hans låtar. Den som dessutom har hört de många kvinnorna i hans publik – numera ofta i övre medelåldern och mera – tjuta till hans musik kan kanske också ha svårt att höra samma sånger göras av en kvinnlig sångröst.

Bara i ett par fall (utöver alltså det redan nämnda) känner jag att den cohenska magin fungerar, åtminstone en smula. ”Dansa mej till kärleken” (”Dance Me To the End of Love”) är inte så tokig, och så finns det ett sug i en återkommande, refrängartad fras i ”Ta min vals” (”Take This Walz”): ”Aj, aj, aj, aj / Ta min vals, ta min vals”.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^