Vem ska ta över Schibsteds serietidningsutgivning?

25 november 2009 15:46 | Media, Serier | 5 kommentarer

Norska Schibsted lägger ner sin serietidningsutgivning vid årsskiftet. Ansvarige utgivaren för den relativt nystartade och faktiskt vällyckade tidningen Arne Anka meddelar, att nummer 4 – åtminstone vad man nu vet – blir det allra sista. I stall Schibsted finns också de besläktade tidningarna Larson!, Nemi och Pondus. Schibsted har från starten år 2000 och framåt också hunnit ge ut tidningarna Transformers, Spider-Man, Dilbert, Tom & Jerry, Sagoprinsessan och Scooby-Doo.

En av de drivande krafterna i Schibsteds serietidningsutgivning i Sverige, i början kallad Full Stop Media, var Peter Sparring. Han tog för inte så länge sen det lite överraskande steget över till Aller-ägda Egmont, som han själv hade lyckats snuva på Larson! när Bonniers sålde sina serietidningar till danska Aller-koncernen.

Nu kan man kanske ana att hans nya tidning där, Get Fuzzy, vars titelserie fram till dess gick i Larson!, kanske bara var tänkt som ett första steg: Egmonts övertagande av de bästa och mest säljbara av Schibsteds serietidningar.

Egmont har ju onekligen ekonomiska resurser och branschkunskap, men jag tror att många serieälskare i likhet med mig störs av tanken att vi då skulle få ett danskt serietidningsmonopol – inte för att det är danskt utan för att det är just ett monopol, det som Peter Sparring själv år 2000 försökte förhindra.

Så vad finns det för alternativ?

Ordfront/Galago vore en tänkbar ny ägare under två förutsättningar. Galago – förlag så väl som tidning – är ett utmärkt forum för ny svensk seriekonst och importerad serieavantgardism, men det faktum att Schibsted har gett upp pekar mot att tidningar som ska hävda sig i Pressbyråns och Konsums tidningsrack måste vara åtminstone aningen mer kommersiellt gångbara än vad de här tidningarna nu har varit (och vad som är Galagos själva varumärke). Och den andra frågan är: Har Ordfront återhämtat sig tillräckligt från sin ekonomiska kris?

Ytterligare en variant vore att KF, i vilket ingår Norstedts, barn- och ungdomsförlaget Rabén & Sjögren och tidningen Vi, gjorde en satsning också på serier. För det skulle tala solid förlagserfarenhet och tillgång på egna försäljningskanaler – jag tänker då både på Konsums olika butikskategorier och inte minst på Akademibokhandeln.

I båda fallen skulle jag, om jag vore ansvarig, i så fall också överväga produktomstuvningar, som innebure en koncentration på några slagkraftiga tidningstitlar. Det är nämligen de bästa serierna, inte nödvändigtvis de förefintliga tidningarna, som är värda en nysatsning.

I Larson! finns Gary Larsons suveräna teckningar, Berglin, Monty, Dilbert, Mehan Streak, Sigges lagun och Pooch café.

I Arne Anka finns Arne Anka, Jan Stenmark och Kalle och Hobbe.

I Pondus finns Pondus, och i Nemi utöver Nemi även till exempel Reservatet och Outland.

Mixade man de här serierna och kanske ett och annat nytt, kunde man nog få till minst ett par mer profilerade serietidningar, som var och en attraherade en läsekrets, profilerad på samma sätt. Men glöm då inte att också skapa tidningar i lite andra genrer: barnserier, familjeserier och äventyrsserier.

Av det jag hittills har läst har jag inte kunnat utröna vad som kommer att hända med serietidningsförlaget Kartago, där många av de här serierna utkommer i albumform. Kartago vore något att ha både för Ordfront och för KFs Norstedts-grupp!

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^