Underbar bok om den svenska vintern

12 november 2009 15:50 | Barnkultur, Politik | 10 kommentarer

Kaj Beckman skapade i början av 1970-talet (1971, 1973, 1973 och 1974, Folket i Bilds förlag) sin serie bilderböcker om årstiderna och de svenska sedvänjor som är förknippade med dem. Det är en underbar serie böcker, som sen av Tidens förlag också kom att utges i samlingsvolymen ”Måns och Mari från vår till vinter”, 1999 återutgiven igen av En bok för alla. Hur älskad den här bokserien har blivit av nya och nya generationer barn förstår man av att En bok för alla nu på nytt och separat ger ut ”Måns pch Mari om vintern” lagom till årets (2009) jul.

Den vinter Kaj Beckman trollar fram är förtrollande vacker: trädgården blir ett snöhöljt paradis, där barnen, Måns och Mari, hjälps åt att sopa rent gångarna men där man också kan bygga snöfästning, snögubbe och snölykta. Fåglar matas med kärve, och man får lära sig namnen på de vanligaste fåglarna på fågelbordet. Måns och Mari lussar för Matti (som är en kvinna; det sägs aldrig, men hon förefaller vara deras ensamstående mor) och bakar tillsammans med henne pepparkakor med fantasifullt utlagd sockerglasyr. Julgran köps och det blir både julkrubba och jultomte, och till att delta i julaftonsfirandet inbjuds både ett par ensamma grannar och ett invandrarpar – det här är en bok från det tidiga sjuttiotalet då vi i Sverige fortfarande trodde på och praktiserade solidaritet. Nyårsnattens fyrverkerier får vi också se, liksom skridskoåkningen på den bottenfrusna dammen. På sista bilden eldas julgranen upp, gren för gren.

Har ni barn eller barnbarn i bilderboksåldern, är den här boken ett julklappsmåste!

Upptäcka-bok för de minsta

12 november 2009 15:04 | Barnkultur | Kommentering avstängd

En bok för alla har återutgivit (2009) Karin Carlssons och Lars Emanuelssons bilderbok för relativt små barn, ”Rosor i rabatten – var nånstans är katten?” (ursprungligen utgiven av Läseteket 1985).

Den är uppbyggd som en pekbok men snäppet svårare än en vanlig sådan, eftersom det som efterfrågas i de korta, rimmade tvåradstexterna bara syns till en mycket liten del på bilden – för att sedan exponeras i full skala på nästa uppslag.

Bilderna är klara och tydliga, möjligen lite planschaktiga. Men det senare underlättar ju för barnet man läser för.

En rar och trevlig bok är det hur som helst.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^