Kooperationen och styckningen av Apoteket

15 november 2009 16:53 | Politik | 16 kommentarer

Apoteket AB i Uppsala län drabbas hårt av utförsäljningarna av apotek. Kvar i den statliga apotekskoncernen blir ganska få apotek i vårt län. Dock förblir det utmärkta apoteket Kronan på Svartbäcksgatan i centrala Uppsala kvar i statlig ägo. Där kommer jag att handla apoteksvaror när jag under vinterhalvåret bor i Uppsala eller eljest reser in till stan.

Eftersom jag under sommarhalvåret bor i Öregrund, har jag förstås undrat över vem som skulle ta över apoteket där. Jag är ju i princip emot hela den här utförsäljningen – apoteksväsendet borde ha drivits vidare som statligt monopol – men eftersom jag också är en mycket trogen kund i Konsum, känns det inte lika motbjudande att handla i ett av de privata alternativen, de apotek som kommer att drivas av Kronans droghandel. Kronans droghandel, som också är stor läkemedelsgrossist, kommer att driva en apoteksrörelse, som till 80 procent ägs av finländska Oriola och till 20 procent av KF. Mitt Med mera-kort kommer att gälla där.

I den del av Uppland, där jag har mitt sommarboende, är konsumentkooperationen redan stark. Coop Konsum i Öregrund är ortens största och bästa livsmedelshall, och den positionen kan snarast komma att förstärkas, när folk upptäcker, att Med mera-kortet gäller även på apoteket Sälen i Öregrund. Liknande symbioseffekter kan man säkert också få mellan apoteket Kronan på Rådhusgatan i Östhammar och det näraliggande Coop Konsum samt, inte minst, nya stora Coop Extra vid infarten. Och inne i Uppsala kan det komma att fungera på samma sätt ute i Gränby centrum, där Coop Forum nu kommer att få Med mera-sällskap av apoteket Gripen.

16 kommentarer

 1. Och eftersom apoteket i min kommun tillhör potten som ska säljas till idoga små entreprenörer, så undrar jag bara hur lång tid det tar innan vi inte har något apotek alls utan blir tvingade att resa tre mil till Borås för att köpa receptbelagd medicin, såvida man inte kan vänta på den något eller några dygn, för beställning till ICA (närmaste Konsum ligger också tre mil bort numer).
  Suuuuck!

  Comment by Kerstin — 2009 11 16 1:46 #

 2. All så kallad avreglering har i allmänhet inte betytt att det har blivit vare sig billigare eller smidigare. Se bara på elavregleringen som jag själv just avslutat en upphandling i.
  Bökigt, och helt idiotiskt då en massa elhandlare egentligen har samma pris men pressenterar inte i lika siffror men i slutet är det endast något öre som misstämmer med övriga aktörer.
  Summan av kardemumman är att det endast blir klumpigt att nå produkterna och som Kerstin skriver -när kommer avregleringen egentligen att bli nedläggning??

  Comment by Urban Sjölander — 2009 11 16 10:17 #

 3. Äntligen kommer man att slippa stå i meningslöst långa köer i Sveriges ineffektivaste och slöaste detaljhandel. Helt underbart att icke receptbelagd medicin kommer att gå att få tag på utan att man skall behöva resa land och rike runt.

  Kerstin – så du tror att apoteken köps av privata intressenter för att de skall lägga ner dem. Jisses, snacka om noll koll. Snarare är det nu möjligt att vi kan få se en nyetablering och fler apotek!

  Comment by Christer E — 2009 11 16 11:08 #

 4. Till Christer E: Var och en får ju bli salig på sin tro, men jag hoppas att de nya privata apoteken inte ger avkall på den noggrannhet – kontrollfrågor, råd med mera – som ibland kan skapa köer, dock sällan mer än mycket måttliga.

  Comment by Enn Kokk — 2009 11 16 12:38 #

 5. Christer E:
  Har du hört talas om lönsamhet, eller om solidarisk spridning och finansiering av offentliga nyttigheter någon gång?

  Comment by Kerstin — 2009 11 16 15:44 #

 6. Att det går undan hyfsat fort i ditt/dina apotek betyder tyvärr inte att det går lika fort i mina två. I båda dessa tycks personalens intresse av att prata om den gångna helgen/kommande helgen vara viktigare än att det sitter kunder med kölappar på de fem stolarna som finns, plus att några mammor med barnvagnar också väntar. Här förekommer inga protester mot ägarändringen. Det är lika tyst som det då närliggande postkontoret skulle försvinna. Där betedde sig personalen på samma sätt som på apoteket.

  Comment by Jean — 2009 11 16 16:32 #

 7. Till Jean: Jag har åratals erfarenhet av att ha handlat i ett stort antal apotek både i min hemstad Uppsala och i Stockholm, där jag tidigare jobbade och där jag fortfarande har min läkare. Och ingenstans har jag fått den här dystra bilden. Din släng åt Posten tyder på att det rör sig om principiell motvilja mot statliga företag.

  Comment by Enn Kokk — 2009 11 16 16:44 #

 8. Har mitt arkiv på landet så jag får lita till minnet som kan vara osäkert ibland. Men som jag minns det motionerade jag i Laboremus om ett förstatligande av apoteksväsendet 1966 Sedan försvarade jag min motion i Uppsala arbetare-kommun. Och 1971 ( om jag minns rätt) var reformen genomförd. Under alla dessa år har jag bara gott att säga om Apoteksbolagets personal och service. Så den religiöse Göran Hägglund får ursäkta men jag tycker det är FAN att sälja ut apoteken. Naturlightvis kommer jag att välja Apotek efter ägarbilden.

  Comment by arne engkvist — 2009 11 16 17:08 #

 9. Även om det är ganska ointressant för den principiella diskussionen kan jag köpa att det ofta på Apoteket är längre köer än i andra affärer. Anledningen är väl att just apoteksverksamhet kräver än större försiktighet och nogrannhet än att sälja tuggummi… Låt oss hoppas att denna följer med även till privata apotek. Vet inte om bemanningen under vissa tider är lägre än vad som vore önskvärt ur kösynpunkt, men å andra sidan har vi ju i Sverige hittills haft väldigt billiga mediciner.

  Jag är alldeles övertygad om att privatiseringen skapar högre kostnader och sämre service för oss konsumenter. Privata aktörer kommer inte att driva verksamhet på landsbygden där det är för litet underlag och Apoteket AB kan inte längre bekosta denna verksamhet med överskott genererat från lönsamma apotek eftersom detta överskott blir vinst i privata apoteksoligopol.

  Resultatet blir att olönsamma apotek läggs ner, eller att staten får skjuta till extrapengar för att driva dessa. Servicen försämras också vad gäller möjligheten att få information om sortimentet hos andra apotek i närheten.

  Utöver detta så är jag starkt oroad över att priset på receptbelagda mediciner drivs upp eftersom privata aktörer med dagens system har för liten marginal att göra vinst på det receptbelagda sortimentet. Detta i sin tur riskerar att sätta högkostnadsskyddet under hård press… Och då ligger vi med låga inkomster och höga medicinutgifter illa till…

  Comment by Niklas — 2009 11 16 17:29 #

 10. Hej Enn!
  Från monopol till oligopol.
  Hälsningar
  Rustan Rydman
  Stockholm

  Comment by Rustan Rydman — 2009 11 16 18:02 #

 11. Hej Enn, missat ditt sjukhusbesök, glad att du är tillbaka. Jag har några gamla Fib-nummer som jag samlat på mig för att lämna över till dig. Vad gäller apoteken tycker jag kompetensen är kärnfrågan. Här är jag orolig. Om jag förstått det rätt krävs det det bara att ägaren/den dagliga ledaren av verksamheten är utbildad apotekare. I privat regi ligger det därför nära till hands att personalen för det dagliga jobbet blir vanliga expediter utan special-kunskaper. Så maximerar man vinsten. Och sänker kvaliteten.

  Comment by anders thunberg — 2009 11 16 21:27 #

 12. Till Anders Thunberg: Jag läste den mycket positiva recensionen av din bok i SvD och gladdes å dina vägnar.

  Comment by Enn Kokk — 2009 11 16 21:32 #

 13. Ja när jag var inne på Konsum häromdan stod det en stor skylt utanför att nu skulle man börja sälja receptfria läkemedel. Men jag såg inga receptarier i butiken.

  Samma gamla vanliga expediter. Inget fel på dem de vet väl hur en potatis ser ut och kan hjälpa mig att hitta grejor när de har möblerat om i hyllorna. Trevliga är de också.

  Nä det får bli lasarettsapoteket i fortsättningen som är kvar i Apoteket AB. Sen har man öppnat några fina små butiker på stan där man säljer receptfritt. Med riktiga receptarier i butiken.

  Sen får vi hoppas att det blir regeringsskifte nästa höst så man kan skriva lite bättre regleringsdirektiv… eller i bästa fall köpa tillbaka så mycket som möjligt.

  Comment by Britta Sethson — 2009 11 17 0:47 #

 14. Ja Britta Sethson, tar man del av t ex ICA:s jobbannons i Dagens Medicin, ansökningstiden går ut 30/11, söker koncernen för sina planerade försäljningsställen (med sedvanlig receptbehandlingen) planerade i de större livsmedelsbutikerna inga apotekare, bara receptarier och apotekstekniker. Man kan alltså konstatera att koncernen redan från början lägger sig sig på lägsta kompetensnivå. I utlandet, i länder som t ex Tyskland, som har ett system med privata apotek, är det otänkbart att någon med enbart tre års farmaceuptisk utbildning ges ansvaret för ett apotek. Men här har alltså regeringen i sin privatiseringsiver lagt sig på denna låga kompetensnivå. I dagens statliga Apoteksbolag kan du få uppleva att det finns en stor andel apotekare och receptarier på försäljningsställena, och särskilt hög kunskapskvalitet håller- som du påpekar – sjukhusapoteken. Men varför skall folk i glesbygd med långa avstånd till sjukhus få uppleva att det lokala apoteket rustas ner kompetensmässigt bara för att den lokala ICA-hallen anses lämplig att ta över verksamheten?

  Comment by Anders Thunberg — 2009 11 17 11:12 #

 15. De hittillvarande svenska apoteken är oändligt mycket bättre än de krimskramsbutiker vi dras med i Storbritannien. Det är en tragedi att alliansregeringen ger sig in och förstör något som fungerar. Dessvärre är det både dyrt och komplicerat att återköpa det som privatiserats, så det är ett systemskifte vi står inför.

  Comment by Anders Widfeldt — 2009 11 17 11:16 #

 16. Nej, jag har absolut inte någon principell/ideologisk motvilja mot statliga företag. Inte mot dåvarande Postverket, Televerket, Vin&Sprit, Systembolaget, LKAB och osv. Men på senare år tycks personalen på ”mina” apotek (och på det numera nedlagda postkontoret) tappat intresset för kunderna. Personalen där borde gå på kurs hos Systembolaget. I alla fall är personalen i den butik jag handlar i ytterligt serviceinriktad.

  Comment by Jean — 2009 11 17 22:35 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^