Pressgrodor

13 november 2008 13:20 | Citat | Kommentering avstängd

Hittat via Journalisten nummer 24 2008:

Kvinnor får hjälp med missbruket

Rubrik i Folket

Hörselskadade går utan hjälpmedel

Rubrik i Upsala Nya Tidning

Män med cancer lever längst

Rubrik i Falu-Kuriren

Hittat under Pressgrannar i Grönköpings Veckoblad nummer 9 2008:

”I tolv timmar tvingades HP, 28, ha en värkande metallbit i ögat. Orsaken var att det inte fanns en enda ögonläkare i tjänst i Skåne efter klockan sex på kvällen.
– Jag skickades bara hem med lite salva i handen, säger han.”

Kvällsposten

Älgar påkörda – en till lasarettet

Rubrik i Smålandsposten

Påkörd kvinna gick mot rött

Rubrik i Hufvudstadsbladet

”Klockan 12.53 på måndagen födde den norska prinsessan Märtha Louise och hennes make Ari Behn en dotter, meddelade det norska hovet på måndagseftermiddagen.”

Dagens Nyheter

Last chorus: Lasse Sandberg

13 november 2008 13:15 | Barnkultur, Media | Kommentering avstängd

Tecknaren Lasse Sandberg, född 1924, dog den 11 november 2008 vid 84 års ålder. Det är en avsevärd ålder, så det var kanske inte helt oväntat. Bakom sig har han ett imponerande livsverk, främst långt fler än hundra barnböcker tillsammans med hustrun Inger Sandberg. Generationer av barn minns figurer som Lilla Anna, Lilla spöket Laban, Labolina, Mathias, Tummen och Pulvret.

Så sent som här om kvällen såg jag på bordet bredvid treåriga dotterdottern Klaras säng en trave böcker om Lilla Anna. Självklart har vi för både Klaras mamma Kerstin och hennes syskon läst mängder av barnböcker signerade paret Sandberg: Inger (text) och Lasse (bild). För de har har hållit på länge; de hörde för övrigt till den skara barnboksförfattare, som lyfte KF-ägda Rabén & Sjögren till att bli Sveriges ledande barn- och ungdomsbokförlag.

Paret Lasse och Inger Sandberg är ett ypperligt exempel på att det till synes enkla är nyckeln till det svåra att fånga barns uppmärksamhet.

Själv kom jag först att möta Lasse Sandberg i en helt annan genre. Tillsammans med flertalet av tidens största namn i denna genre – Gurr (Rolf Gustavsson), Håven (H V Nilsson), Björn Hinders, Oscar Cleve med flera – bidrog han regelbundet med skämtteckningar till 1950-talets Folket i Bild. Hans signatur var Herr Sandberg.

I mitten av 1950-talet mötte jag honom också som skämttecknare i Svensk humoristisk tidskrift. Idén till tidskriften lär ha kommit från Lasse Sandberg, men redaktör för den under dess alltför korta levnad (1954-1955) var Lasse O’Månsson, och bland medarbetarna fanns också Beppe Wolgers.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^