Tid för barnen

23 maj 2008 13:56 | Politik | 9 kommentarer

Med två små barnbarn i närheten påminns jag ständigt om det som också var min och Birgittas lott när våra barn var små: tiden vill aldrig räcka till.

I vissa avseenden tror jag faktiskt att situationen, trots en mycket mer utbyggd barnomsorg än den vi hade tillgång till, har hårdnat för många småbarnsföräldrar. Attityden hos arbetsgivarna har hårdnat. Vi tillhörde en generation som fick kämpa hårt för bättre villkor för barnfamiljerna, men framför allt jämställda män applåderades också för insatser, som egentligen var självklarheter men som upplevdes som pionjärinsatser. Nu har tempot i arbetslivet skruvats upp, och alltför många arbetsgivare ser inte med blida ögon på anställda som går ner i tid eller vabbar ofta.

Här behövs en motoffensiv.

Det förslag socialdemokraterna presenterade som motförslag till högeralliansens, främst kristdemokraternas vårdnadsbidrag innehåller en del saker att applådera.

Veronica Palm (s), vice ordförande i riksdagens socialförsäkringsutskott, berättade om förslagen på Svenska Dagbladets Brännpunkt den 20 maj 2008:

”Vi vill undersöka om föräldraförsäkringen kan utvecklas med vardag-med-barn-tid. Tanken är att tiden ska delas mellan föräldrarna och kunna användas till ledigheter efter ordinarie föräldraledighet.

Exempelvis kan vardag-med-barn-tid användas som en förlängd semester, kortare arbetsdagar eller att vara med på förskolan.”

I så fall är följande också viktigt:

”Vi vill utreda möjligheten till en jämställdhetsbonus till de arbetsgivare som uppmuntar män till att ta ett aktivt föräldraansvar.”

”Vi vill ha ett mer tillåtande och flexibelt arbetsliv, som bygger på flexiblare arbetstider ur ett arbetstagar- och föräldraperspektiv. Därför tror vi på att utveckla arbetet med jämställdhetsplaner på arbetsplatserna och ett förstärkt arbetsmiljöarbete som bland annat tar utgångspunkt i småbarnsföräldrars vardag.

Vi är också övertygade om att mer inflytande över arbetstider är ett viktigt steg på vägen.”

Pressgrodor

23 maj 2008 8:26 | Citat | Kommentering avstängd

Hittat under Pressgrannar i Grönköpings Veckoblad nummer 5 2008:

”Trafiken vid bron flöt.”

Göteborgs-Posten, nätupplagan

”Turism: Helsingfors och Tallinn ska tillsammans börja marknadsföra sig som turistmål i Asien.”

YLEs text-TV

”**** ska titta på en parfym till pojkvännen men istället blir det en märkesmascara som det är specialpris på. På köpet får hon en ögonremover och en ögonpenna.”

Västerviks Tidningen

”Att cyklarna används råder inget tvivel om. En medelålders man susar förbi Centralen med hörsnäcka i ena örat och portfölj i andra.”

Dagens Nyheter

”De anklagas för en brutal misshandel med bland annat kniv och ett grovt rån.”

Göteborgs Posten

”Bäckström är med när USA:s förre vicepresident Al Gore får Göteborgspriset för hållbar utveckling av kronprinsessan.”

Bohusläningen

”Om man kräver bedövning vid kastrering av svenska bönder borde det samtidigt förbjudas att importera kött från grisar som inte bedövats.”

Näringsliv Nordvästra Skåne

Alitalia hänger i luften

Rubrik i Svenska Dagbladet

”Svenska kyrkans unga i Landskrona berättar om förintelsen i församlingshemmet Billeberga.”

Annons i Helsingborgs Dagblad

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^