Invandrare gick åt höger i valet

20 september 2006 10:53 | Politik | 3 kommentarer

I Dagens Nyheter finns i dag (20 september 2006) ett mycket intressant bidrag till eftervalsanalysen, ”Invandrare gick åt höger i valet”.

Där jämförs data ur årets VALU-undersökning med motsvarigheten från 2002. De utpräglade vänsterpartierna (s) och (v) förlorar kraftigt bland invandrarna (medan mp ökar). Moderaterna, i förra valet rasiststämplade efter valstugereportaget i TV, får starkt ökat stöd bland invandrarna. Och, minst lika intressant: folkpartiet, som ju allmänt rasade i årets val, får också ökat stöd bland invandrarna.

En inte alltför djärv teori, i artikeln bekräftad av intervjuuttalanden av borgerligt röstande invandrare, är att deras helvete med att aldrig få jobb har fått dem att byta från att rösta vänster till att rösta höger: Nu prövar vi högeralliansen för att se, om det blir bättre då; sämre än så här kan det ju inte bli. Till det kan tilläggas att argumentet att alliansens politik leder till fler låglönejobb knappast biter på den här gruppen. Vad har de nu att välja på?

Av DN-artikeln framgår också att, utöver jobbpolitiken, främst familjepolitiken har fått många invandrare att rösta höger; vårdnadsbidraget nämns uttryckligen som argument i en av intervjuerna. (”Barnen ska inte börja dagis före tre års ålder.”)

Det här kulturkonservativa draget i många invandrares sätt att tänka fanns manifest också i ett par invandrarinlägg i dagens Ring P1. Där nämndes till exempel med emfas den bristande disciplinen och avsaknaden av läxor i skolan. Jan Björklund och folkpartiet, som av många bland oss andra uppfattas driva förslag med udden riktad mot invandrarna, gillas alltså av många invandrare med ursprung i antimoderna kulturer!

Slutsatsen blir att inte bara misslyckandet med att ge invandrarna jobb utan också misslyckandet med att på allvar integrera dem, även värderingsmässigt, i det svenska samhället i årets val har bidragit till socialdemokratins valförlust.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^