Invandrare gick åt höger i valet

20 september 2006 10:53 | Politik | 3 kommentarer

I Dagens Nyheter finns i dag (20 september 2006) ett mycket intressant bidrag till eftervalsanalysen, ”Invandrare gick åt höger i valet”.

Där jämförs data ur årets VALU-undersökning med motsvarigheten från 2002. De utpräglade vänsterpartierna (s) och (v) förlorar kraftigt bland invandrarna (medan mp ökar). Moderaterna, i förra valet rasiststämplade efter valstugereportaget i TV, får starkt ökat stöd bland invandrarna. Och, minst lika intressant: folkpartiet, som ju allmänt rasade i årets val, får också ökat stöd bland invandrarna.

En inte alltför djärv teori, i artikeln bekräftad av intervjuuttalanden av borgerligt röstande invandrare, är att deras helvete med att aldrig få jobb har fått dem att byta från att rösta vänster till att rösta höger: Nu prövar vi högeralliansen för att se, om det blir bättre då; sämre än så här kan det ju inte bli. Till det kan tilläggas att argumentet att alliansens politik leder till fler låglönejobb knappast biter på den här gruppen. Vad har de nu att välja på?

Av DN-artikeln framgår också att, utöver jobbpolitiken, främst familjepolitiken har fått många invandrare att rösta höger; vårdnadsbidraget nämns uttryckligen som argument i en av intervjuerna. (”Barnen ska inte börja dagis före tre års ålder.”)

Det här kulturkonservativa draget i många invandrares sätt att tänka fanns manifest också i ett par invandrarinlägg i dagens Ring P1. Där nämndes till exempel med emfas den bristande disciplinen och avsaknaden av läxor i skolan. Jan Björklund och folkpartiet, som av många bland oss andra uppfattas driva förslag med udden riktad mot invandrarna, gillas alltså av många invandrare med ursprung i antimoderna kulturer!

Slutsatsen blir att inte bara misslyckandet med att ge invandrarna jobb utan också misslyckandet med att på allvar integrera dem, även värderingsmässigt, i det svenska samhället i årets val har bidragit till socialdemokratins valförlust.

3 kommentarer

 1. I couldn’t agree more, det visar ju också att alliansens bondfångarkampanj har lyckats över allt förväntan. Det säger också en hel del om politikens kvalitet. Sedan är det heller inte så lätt att bara integrera. Men det skulle inte ha skadat att försöka. Fast hur skulle det gå till när den ena minsitern efter den andra antingen inte velat eller inte kunnat och till och med sagt de mest hårresande saker. (Barbro Holmberg)
  Vad Jan Björklund skulle göra med invandrarna om han fick som han vill törs jag inte ens tänka på men lär väl få se. Vi lever som tidigare sagts i intressanta tider. Huga!

  Comment by Hans O — 2006 09 21 14:30 #

 2. Attac har tittat vidare i väljarundersökningen Valu 06:

  http://attac.se/blogg/3093/vaeljarstatistik-avlivar-myter-om-alliansens-valseger

  Förvånande nog verkar det vara bland de äldsta väljarna som socialdemokraterna har tappat och moderaterna har vunnit. Jag undrar vad som ligger bakom detta?

  Comment by LeoB — 2006 09 22 0:10 #

 3. Till LeoB: Här kan man bara gissa. Men det finns en sakfråga som kan ha bidragit: I kommunerna har man fört en ensidig, närapå extremistisk politik i fråga om service för de äldre – de ska till snart sagt varje pris bo kvar hemma.

  Det är en bra idé för dem som själva vill och klarar det med olika grader av hjälp – fast med servicen har det ju varit si och så.

  De äldre som önskar ett boende med olika grader av service måste erbjudas detta av kommunerna. Sådana signaler kom också från (s)-regeringen och i valmanifestet – men för sent för att hinna slå igenom.

  Comment by Enn Kokk — 2006 09 22 7:55 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^