Hur olycka vänds till lycka: Melodikrysset 35

2 september 2006 11:56 | Musik, Ur dagboken | Kommentering avstängd

Den här veckan har jag drabbats av den ena olyckan efter den andra. Först tog åskan TVn och videon – vi har köpt nya apparater men inte fått i gång dem än. Under fredagens gräsklippning pajade gräsklipparen – den måste lämnas in för lagning. Och fredagskvällens bastu måste jag tyvärr avstå från, eftersom jag inte mådde riktigt bra – men Birgitta tog över matlagningen (det var egentligen min tur) och tröstade mig med calvados.

I natt sov jag som en sten och vaknade först halv tio. Det fick bli snabb rakning och dusch före melodikrysset. Men sen var kroppen och andarna i gång igen: av kombinationen kokkaffe och melodikryss blir man rent av lycklig.

Veckans melodikryss hörde inte till de svåraste, för mig alltså. Där fanns bara en fråga jag inte hade klarat utan Google. ”Sjumilakliv” har gjorts av Martin Stenmarck, och han hör definitivt inte till den kategori musikmakare jag brukar lyssna på.

Annars har jag genom åren faktiskt lyssnat på alla möjliga slag av populärmusik. Alltså klarade jag både R.E.M. (= Rapid Ear Movement) med ”Loosing My Religion”, Anders Eldemans klurighet med att ha med både Östen med resten och Östen med rösten samt, förstås, Ted Gerdestads ”Jag vill ha en egen måne”. För att inte tala om Ann-Louise Hanssons ”Vita rosor från Aten” och Åke Fagerlunds ”Den gamla moraklockan” (som gav moraklocka), här framförd av Spotnicks.

Ännu lättare var det att koppla Sven-Bertil Taubes insjungning av ”Violen från Flen” till Ulf Peder Olrog – jag berättade ju nyligen om det olrogprogram jag hörde på Uppsala slott under de nordiska arkivdagarna.

Artister man har hört under hela sitt liv känner man genast igen rösten på: ”En tillräckligt stor summa pengar” hade jag faktiskt inte hört förut, men han som sjöng var utan tvivel Povel Ramel.

Visgenren är min hemmaplan. Alltså var det lätt att känna igen Carl-Antons ”Om maskros och tjärdoft” och ur det få pluralen maskrosor.

Musikaler kan jag också ett och annat om. I Irving Berlins ”Annie Get Your Gun” finns ”Allt du kan göra kan jag göra bättre”.

Och vem som helst som kan någonting om jazz har väl hört Duke Ellingtons ”Caravan” – som skulle ge kamel.

För mig som har praktiskt taget allt med Pete Seeger i skivhyllorna och nyligen har skrivit uppskattande om ”We Shall Overcome: The Seeger Sessions” med Bruce Springsteen var det också urenkelt att fylla i vem som sjöng ”Old Dan Tucker”.

Dagens allra lättaste fråga var Sockerbagaren ”som bakar kakor mest hela dagen”.

***

Om du, under jakt efter svar till senaste melodikrysset, med hjälp av Google har hamnat här, så pröva i stället att gå in direkt på min blogg, http://enn.kokk.se, och sök under senaste lördag.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^