Socialdemokrat president i Estland

24 september 2006 13:49 | Politik | Kommentering avstängd

Jag är inte bara född i Estland – under en lång följd av år var jag också det svenska socialdemokratiska partiets nordiske och baltiske sekreterare. Med det menas att jag hade en kontakfunktion mellan vår partiledning och de de övriga nordiska och de baltiska partiernas ledningar. Jag deltog i i stort sett samtliga (s)-kongresser och val, även kommunalval, i grannländerna, och jag skrev utförliga rapporter om den politiska utvecklingen där åt de svenska socialdemokraternas VU. De övriga partiernas ledande företrädare var väl medvetna om hur mycket jag visste om deras partiers inre liv – som exempel kan jag nämna ett nordiskt partisekreterarmöte, där den norska partisekreteraren var tvungen att åka, innan hon hade hunnit lämna sin obligatoriska landrapport (dessa var alltid mycket öppenhjärtiga) och därför föreslog: – Enn kan väl dra den.

I Estland kom jag att vara med från början, från perestrojkan över självständigheten och framåt. Jag byggde upp ett kontaktnät inom Folkfronten, det som sen kom att återupprätta Estlands socialdemokratiska parti. Detta parti har aldrig varit våldsamt framgångsrikt, men det har varit representerat i den estniska riksdagen, riigikogu, allt sedan valen åter blev demokratiska. Det har under perioder också deltagit i regeringskoalitioner.

Att partiet inte har lyckats bli ännu större får bland annat tillskrivas det faktum, att det i Estland finns ett populistiskt, ibland vänsterpopulistiskt parti, som har haft större framgångar. Partiet heter Keskerakond, Centerpartiet, och dess ledare Edgar Savisaar.

Ytterligare en faktor bakom den estniska socialdemokratins problem är att partiet ett flertal gånger har fusionerats med andra små partier i den politiska mitten; partiet hette för övrigt under en lång period Mõõdukad, Moderaterna, vilket inte har något med inspiration från Sverige att göra utan med att man ville markera mot extremism både till höger och till vänster. De här många partifusionerna har förstås bidragit till att göra den estniska socialdemokratins profil suddig.

I en av de här många partifusionerna kom Toomas Hendrik Ilves att bli socialdemokrat: Han var ledare för ett litet bondeparti, som enades med ett socialkonservativt parti, som gick upp i Mõõdukad. Före sin socialdemokratiska period gjorde Ilves en del rätt högerinriktade uttalanden, men efter det att han blev socialdemokrat och dessutom socialdemokraternas ledare har han hållit en ganska stadig socialdemokratisk kurs av blairistiskt märke.

Ilves är Estlands mest framträdande utrikespolitiker – sin utmärkta engelska har han från sin egen bakgrund: född i Sverige av estniska flyktingar, som fortsatte vidare till USA, där han är uppvuxen och utbildad.

Efter att som partiledare (s) ha gjort ett mediokert val, avgick han men återkom stort som kandidat i EU-valet: hans personliga popularitet gav socialdemokraterna tre mandat, hälften av de estniska. Från posten som EU-parlamentariker kandiderade han nu till posten som Estlands president.

Landsbygdspartiet Rahvaliit, Folkförbundet, förordade i EU-valet omval av den nu 78-årige Arnold Rüütel, en man med samma bakgrund som detta parti (kolchosdirektörerna från sovjettiden dominerar partiet). Den ständige spelaren Edgar Savisaar, som avskyr Ilves, manövrerade ihop med Landsbygdspartiet och lyckades förhindra, att Ilves valdes av parlamentet. Enligt regelboken gick då valet över till en valförsamling med representanter från hela landet – Savisaar hoppades, att det skulle finnas en majoritet för Rüütel där. Men han lyckades inte. Ilves vann med 174 röster mot 162 för Rüütel, som nu får avgå. Estlands nye president heter alltså Toomas Hendrik Ilves.

Presidentskapet medför att Ilves måste lämna sitt parti, som för övrigt numera åter heter Eesti sotsiaaldemokraatlik erakond, Estlands socialdemokratiska parti.

Partiet borde icke desto mindre kunna dra fördel av Ilves´ seger i presidentvalet. I bästa fall banar Ilves´ sorti ur partipolitiken också väg för en vänsterkorrigering av den estniska socialdemokratins kurs.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^