Tidningen Klassekampen får flera stora norska fackförbund som delägare

24 mars 2016 23:52 | Media, Politik | 4 kommentarer

Tidningen Klassekampen startades ursprungligen av norska maoister. Den startades 1969, först som månadstidning, men blev sen veckotidning, och sen 1971 är den dagstidning, utgiven sex dagar i veckan.

Den hade till inte så vansinnigt länge sen det lilla yttervänsterpartiet Rødt som ägare, men tidningens journalistiska ambitioner har länge varit mycket breda, och den har också gradvis lockat till sig allt fler läsare, verkligen inte bara sådana som själva identifierar sig med yttervänstern. Upplagan har växt. 2013 var den här tidningens upplaga 17.648 exemplar per utgivningsdag.

LO har tillsammans med Telenor ägt resterna av den norska A-pressen – A-pressen sammanfördes ägarmässigt med Edda Media, en tidningskoncern som ger ut en rad borgerliga och opolitiska dagstidningar. De här båda ägarna verkade dock ha tröttnat på den här tidningskoncernen och sålde den nyligen – jag har skrivit om det här – till Sparebanksstiftelsen.

Tidigare hade A-pressens flaggskepp, oslotidningen Dagsavisen, dock med fortsatt socialdemokratisk ledarsida, sålts till Mentor Media, som också ger ut den Dagen-liknande tidningen Vårt Land. Dagsavisen har under sin nya ägare utvidgat genom att återstarta och köpa upp forna A-press-tidningar som Fremtiden, Moss Dagblad och Rogaland Avis. Affärsidén är här att komplettera de senares lokalt vinklade material med annat, gemensamt med innehållet i Dagsavisen.

Nu är Dagsavisens nya ägare förstås besvikna över att inte kunna foga fler gamla A-press-tidningar till det här utgivningskonceptet. Kanske har man inte släppt hoppet om att Sparebanksstiftelsen ska sälja en del av tidningarna till dem.

Men under tiden har det hänt något nytt och överraskande.

Två stora norska fackförbund har köpt fem procent var av aktierna i Klassekampen, ytterligare ett 15 procent. De gamla ägarna har för den skull inte släppt greppet om tidningen: Partiet Rødt äger fortfarande 19 procent och den närstående föreningen Klassekampens Venner 17 procent.

Det här är de nya fackliga ägarna:

Fellesforbundet organiserar bland annat järn- och metall-, byggnads-, textil-, pappersindustri-, skogs- och lantarbetare.

Fagforbundet organiserar tidigare medlemmar i Norsk helse- og sosialforbund och Norsk kommuneforbund.

Industri Energi organiserar anställda inom petroleumindustri, kemisk industri samt aluminium- och metallindustri.

Danmark: Socialdemokratiet snart tillbaka på valresultatet, Venstre fortsatt under sitt

24 mars 2016 22:43 | Politik | Kommentering avstängd

Vi startar som vanligt för jämförelsens skull med resultaten i folketingsvalet i Danmark den 18 juni 2015:

Socialdemokratiet 26,3 procent
Radikale Venstre 4,6 procent
Socialistisk Folkeparti 4,2 procent
Enhedslisten 7,8 procent
Alternativet 4,8 procent
Venstre 19,5 procent
Dansk Folkeparti 21,1 procent
Konservative Folkeparti 3,4 procent
Liberal Alliance 5,5 procent

Voxmeters senaste mätning, för Ritzau den 20 mars, ger följande resultat:

Socialdemokratiet 26,0 procent
Radikale Venstre 4,8 procent
Socialistisk Folkeparti 5,4 procent
Enhedslisten 8,2 procent
Alternativet 6,4 procent
Venstre 17,6 procent
Dansk Folkeparti 20,0 procent
Konservative Folkeparti 3,2 procent
Liberal Alliance 7,5 procent

Sammanvägningen av denna och andra mätningar i Ritzau Index, som görs av nyhetsbyrån Ritzau, ger då följande resultat:

Socialdemokratiet 25,1 procent
Radikale Venstre 5,4 procent
Socialistisk Folkeparti 4,4 procent
Enhedslisten 8,8 procent
Alternativet 6,4 procent
Venstre 17,8 procent
Dansk Folkeparti 20,6 procent
Konservative Folkeparti 3,1 procent
Liberal Alliance 7,6 procent

Inget av de enskilda resultaten i de senaste mätningarna innebär någon ny och överraskande trend, men man kan notera, dels att Socialdemokratiet nu i de senaste mätningarna har närmat sig sitt valresultat, dels att det minoritetsregerande borgerliga Venstre fortsatt ligger under sitt inte särskilt lysande valresultat.

Orkla-ägda Pierre Robert köper finskt företag som tillverkar strumpor, strumpbyxor och underkläder

24 mars 2016 22:29 | Handel | Kommentering avstängd

Norska Orkla äger två ledande märken för strumpor, strumpbyxor och underkläder, Pierre Robert och La Mote. De här varorna är mycket kända och köpta även här i Sverige, bland annat för att de finns att köpa i Coop och andra livsmedelsaffärer.

Nu utvidgar Pierre Robert sin försäljning också på den finländska marknaden. Av finska Nanso Group köper man på samma varuområde fyra välkända märken med stark position på samma områden: Norlyn, Amar, Black Horse och Finnwear. Också de här produkterna säljs bland annat via livsmedelshandeln.

Estland: Kraftmätningen fortsätter i Centerpartiet

24 mars 2016 21:03 | Politik | Kommentering avstängd

Kadri Simson valde att utmana Edgar Savisaar i kampen om ledarskapet i Keskerakond (Centerpartiet), men Savisaar behöll posten om än med överraskande stort stöd för utmanaren.

Savisaar är en mycket skicklig populistpolitiker, men han är också mycket hårdhänt, inte så sällan diktatorisk, och många har väntat på att han skulle näpsa sin konkurrent. Opinionsläget i partiet har inte varit solklart, särskilt som Centern i opinionsmätningarna har fortsatt behålla platsen som Estlands utan konkurrens största parti. Men det senare kan ju också ha haft att göra med att Simson till synes lojalt har accepterat utgången i partiledarvalet och alltså hållit sina många anhängare kvar som centersympatisörer. Hon är ju heller ingen gökunge i Centerpartiet – partiets riksdagsgrupp hade innan det här hände valt henne till sin ordförande, och bland partiets riksdagsledamöter finns hennes egen pappa.

Nu gick emellertid mandattiden för hennes gruppordförandeskap ut, och uppenbarligen tyckte de savisaartrogna i Riigikogu (Riksdagen) – Savisaar sitter inte själv där; han är partiets ledande man i Tallinn, där han dock för närvarande är suspenderad från sin ledande kommunala post, anklagad för att ekonomiskt ha missbrukat den – att det nu var dags att ersätta henne med en savisaarlojal kraft, Jaanus Karilaid.

Man inväntade med spänning valutgången, särskilt som sluten omröstning inte tilläts.

Kadri Simson segrade emellertid över Jaanus Karilaid med röstsiffrorna 14-12. Hennes glädje över resultatet var uppenbar, medan hans anhängare genast började mumla om att göra om det här valet, i vilket för övrigt också Valeri Korb och Mailis Reps omvaldes till vice ordförande i riksdagsgruppen.

Återstår att se om partiorganisationen vågar fullfölja det här anfallet genom att till exempel utesluta henne och sen tvinga dem som stödde henne att överväga, vilken sida de vill tillhöra.

Socialdemokraterna i Riigikogu och i koalitionsregeringen har hittills uppträtt berömvärt skickligt i den här frågan – de kommunicerar med Simson i vänlig ton men har veterligen inte försökt locka över henne, detta trots att flera ledande politiker i Sotsiaaldemokraatlik Erakond har sin bakgrund i Centerpartiet: förre partiordföranden Sven Mikser, parlamentarikern Rainer Vakra som kom via en tidigare utbrytning ur Centerns riksdagsgrupp och nu senast Liisa Oviir, ny socialdemokratisk minister, men framför allt dotter till en av de riktigt framstående mångåriga centerpartisterna, Siiri Oviir.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^