Estland: Centern fortfarande störst, men ordförandestriden börjar sätta sina spår

27 mars 2016 22:16 | Politik | Kommentering avstängd

Två nya partisympatiundersökningar har publicerats i Estland, dels en gjord av TNS Emor för nyhetsbyrån BNS, dels en gjord av Turu-uuringute AS för radion.

Enligt båda får Keskerakond (Centerpartiet) stöd av 25 procent och är därmed fortsatt landets största parti. I valet 2015 samlade Centern stöd av 24,8 procent. Men partiet har senare legat ännu högre, och den nuvarande nedgången kan vara en reaktion mot ledarstriden i partiet mellan Edgar Savisaar och hans utmanare Kadri Simson.

Det ledande regeringspartiet, det borgerliga, nyliberalt anstrukna Reformierakond (Reformpartiet), som i valet med 27,7 procent blev största parti, har sen åkt kana i opinionen men är nu ändå med 23 procent i båda mätningarna landets näst största parti.

Om platserna som tredje, fjärde och femte största parti tävlar tre i dag tre relativt jämnstora partier, ett av dem regeringsparti, två i opposition.

I trepartikoalitionen, som leds av Reformpartiet, ingår Sotsiaaldemokraatlik Erakond (Socialdemokratiska partiet), som i valet fick 15,2 procent. Nu får partiet 14 procent hos TNS Emor och 15 procent hos Turuuringute AS.

Oppositionspartiet Konservatiivne Rahvaerakond (Konservativa folkpartiet) fick i valet stöd av 8,1 procent men är nu uppe i 13 procent hos TNS Emor och 15 procent hos Turu-uuringute AS. Partiet, som är nytt i Riigikogu (Riksdagen), har växt när det började exploatera främlingsfientliga stämningar, riktade mot ökad flyktinginvandring.

Det andra av de två nya partier, som (i deras fall med stöd av 8,7 procent) tog sig in i Riigikogu i det senaste valet, var Vabaerakond (Fria partiet) – det har framför allt tagit sina röster från Reformpartiet och har därför av detta hållits utanför regeringskoalitionen. Enligt TNS Emors mätning är det med 14 procent lika stort som Socialdemokraterna; enligt Turu-uuringute AS stöds det av 12 procent.

Det tredje partiet i den sittande koalitionsregeringen, det konservativa, kristna och estnationalistiska IRL, Isamaa ja Res Publika Liit (Förbundet Fäderenslandet och Res Publika), är fortsatt i en djup vågdal. I valet fick det 13,7 procent men är nu enligt både TNS Emor och Turu-uuringute AS nere i 6 procent,

Estniska påskägg

27 mars 2016 12:07 | Mat & dryck, Ur dagboken | Kommentering avstängd

Varje påskafton kokar och färgar vi ägg på det sätt jag lärde mig göra det i min estniska barndom.

På påskafton gick jag, fastän kroppen jäklas och stretar emot, ut på tomten för att hitta växtdelar att användas vid äggmålningen tillsammans med skal från gul lök, det senare huvudingrediensen i den äggmålning jag lärde mig i min barndoms Estland. Birgitta fick här om dan, när hon var på Konsum och handlade, flera plastpåsar med lökskal, hopsamlade under löklådan av Marina, som för övrigt själv har estnisk mor. Bland det jag lyckades samla ihop fanns blad från miniormbunke, som inte färgar men, om man lägger dem närmast äggskalet, ger ett vackert ljusare bladmönser på påskäggen, som lökskalen ger en brunflammig färg. Liknande effekter kan man få av kronbladen till tidiga vårblommor som krokus. Här kan man experimentera, prova sig fram.

Varje sådant här ägg måste man göra ett separat litet paket av med hjälp av en liten trasa som sveps om alltsammans och sen viras med sytråd runt om för att hålla ihop – använder sen flera personer samtidigt samma kokgryta, är det ett bra knep att de som gör såna här små äggpaket använder tråd i var sin färg. Birgitta och jag använder oss av var sin stor gammal kastrull, eftersom vi gör i ordning så många ägg: åtta var i år. På dotterns (Kerstin Kokk) instagram med bilder av hennes egna estniska påskägg berättar hon, att hon för sin del har övergått till att i stället använda aluminiumfolie som kokhölje. Hur som helst: Man kokar upp vattnet i förväg och lägger sen försiktigt ner äggpaketen. Ska den här äggfärgningsmetoden funka, måste äggen sedan få koka i tio minuter eller mer.

I år tog Birgitta – under rinnande kallt vatten – upp sina äggpaket lite tidigare än jag, och det (plus att jag använde mer lökskal) bidrog till att hennes påskägg blev påtagligt mer ljusfärgade än mina. Det senare vekligen inte menat som klander – hennes påskägg blev beundransvärt vackra också i år.

För egen del åt jag tre av mina ägg tillsammans med sill till middag i går. Jag brukar, när jag äter de här äggen, göra ett så litet hål som möjligt i skalet och sen spara det urätna skalet – de här äggskalen är mycket vackra att ha stående som prydnad i en skål.

Dottern, Kerstin, har lärt sig det här sättet att färga/koka av sin estniska pappa och naturfärgar tillsammans med sina egna barn, Viggo och Klara, varje år påskäggen på estniskt vis. Kolla hennes instagrambilder och jag tror att ni genast förstår, att det här sättet att måla påskäggen har mycket som talar för sig.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^