Tidningen Klassekampen får flera stora norska fackförbund som delägare

24 mars 2016 23:52 | Media, Politik | 4 kommentarer

Tidningen Klassekampen startades ursprungligen av norska maoister. Den startades 1969, först som månadstidning, men blev sen veckotidning, och sen 1971 är den dagstidning, utgiven sex dagar i veckan.

Den hade till inte så vansinnigt länge sen det lilla yttervänsterpartiet Rødt som ägare, men tidningens journalistiska ambitioner har länge varit mycket breda, och den har också gradvis lockat till sig allt fler läsare, verkligen inte bara sådana som själva identifierar sig med yttervänstern. Upplagan har växt. 2013 var den här tidningens upplaga 17.648 exemplar per utgivningsdag.

LO har tillsammans med Telenor ägt resterna av den norska A-pressen – A-pressen sammanfördes ägarmässigt med Edda Media, en tidningskoncern som ger ut en rad borgerliga och opolitiska dagstidningar. De här båda ägarna verkade dock ha tröttnat på den här tidningskoncernen och sålde den nyligen – jag har skrivit om det här – till Sparebanksstiftelsen.

Tidigare hade A-pressens flaggskepp, oslotidningen Dagsavisen, dock med fortsatt socialdemokratisk ledarsida, sålts till Mentor Media, som också ger ut den Dagen-liknande tidningen Vårt Land. Dagsavisen har under sin nya ägare utvidgat genom att återstarta och köpa upp forna A-press-tidningar som Fremtiden, Moss Dagblad och Rogaland Avis. Affärsidén är här att komplettera de senares lokalt vinklade material med annat, gemensamt med innehållet i Dagsavisen.

Nu är Dagsavisens nya ägare förstås besvikna över att inte kunna foga fler gamla A-press-tidningar till det här utgivningskonceptet. Kanske har man inte släppt hoppet om att Sparebanksstiftelsen ska sälja en del av tidningarna till dem.

Men under tiden har det hänt något nytt och överraskande.

Två stora norska fackförbund har köpt fem procent var av aktierna i Klassekampen, ytterligare ett 15 procent. De gamla ägarna har för den skull inte släppt greppet om tidningen: Partiet Rødt äger fortfarande 19 procent och den närstående föreningen Klassekampens Venner 17 procent.

Det här är de nya fackliga ägarna:

Fellesforbundet organiserar bland annat järn- och metall-, byggnads-, textil-, pappersindustri-, skogs- och lantarbetare.

Fagforbundet organiserar tidigare medlemmar i Norsk helse- og sosialforbund och Norsk kommuneforbund.

Industri Energi organiserar anställda inom petroleumindustri, kemisk industri samt aluminium- och metallindustri.

4 kommentarer

 1. Bra att du håller oss informerade! Och nog är det skandal att Klassekampen inte går att köpa ens på Stockholm C. Knappt någon annan nordiska dagstidning heller. Eller? Hur som helst: Glad Påsk!

  Comment by Mats Rosin — 2016 03 25 10:46 #

 2. Till Mats Rosin: Håller helt med dig om Pressbyråns utbud. Själv läser jag de nordiska tidningarna, inklusive Klassekampen, på nätet. Men då får man ju inte hela innehållet.

  Glad påsk själv!

  Comment by Enn Kokk — 2016 03 25 12:03 #

 3. Klassekampen läser också jag någorlunda regelbundet på nätet. De åsikter som uttrycks på ledarplats är väl egentligen numera genuint socialdemokratiska…Åtminstone ett av fackförbunden du nämner var väl redan förut delägare? Eller minns jag fel? Det mesta jag vet om KK är hämtat ur Alf Skjeseths bok ”Sykle på vatnet” – mycket läsvärd! (Titeln är inte så konstig som den låter, om man läst Dag Solstads bok om ”Gymnaslerer Pedersen…)

  Comment by Mats Rosin — 2016 03 25 13:45 #

 4. Till Mats Rosin: I själva verket är bara ett av de nämnda fackförbunden helt ny delägare. De två övriga tog det här steget lite tidigare.

  Comment by Enn Kokk — 2016 03 25 16:38 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^