Estland: Kraftmätningen fortsätter i Centerpartiet

24 mars 2016 21:03 | Politik | Kommentering avstängd

Kadri Simson valde att utmana Edgar Savisaar i kampen om ledarskapet i Keskerakond (Centerpartiet), men Savisaar behöll posten om än med överraskande stort stöd för utmanaren.

Savisaar är en mycket skicklig populistpolitiker, men han är också mycket hårdhänt, inte så sällan diktatorisk, och många har väntat på att han skulle näpsa sin konkurrent. Opinionsläget i partiet har inte varit solklart, särskilt som Centern i opinionsmätningarna har fortsatt behålla platsen som Estlands utan konkurrens största parti. Men det senare kan ju också ha haft att göra med att Simson till synes lojalt har accepterat utgången i partiledarvalet och alltså hållit sina många anhängare kvar som centersympatisörer. Hon är ju heller ingen gökunge i Centerpartiet – partiets riksdagsgrupp hade innan det här hände valt henne till sin ordförande, och bland partiets riksdagsledamöter finns hennes egen pappa.

Nu gick emellertid mandattiden för hennes gruppordförandeskap ut, och uppenbarligen tyckte de savisaartrogna i Riigikogu (Riksdagen) – Savisaar sitter inte själv där; han är partiets ledande man i Tallinn, där han dock för närvarande är suspenderad från sin ledande kommunala post, anklagad för att ekonomiskt ha missbrukat den – att det nu var dags att ersätta henne med en savisaarlojal kraft, Jaanus Karilaid.

Man inväntade med spänning valutgången, särskilt som sluten omröstning inte tilläts.

Kadri Simson segrade emellertid över Jaanus Karilaid med röstsiffrorna 14-12. Hennes glädje över resultatet var uppenbar, medan hans anhängare genast började mumla om att göra om det här valet, i vilket för övrigt också Valeri Korb och Mailis Reps omvaldes till vice ordförande i riksdagsgruppen.

Återstår att se om partiorganisationen vågar fullfölja det här anfallet genom att till exempel utesluta henne och sen tvinga dem som stödde henne att överväga, vilken sida de vill tillhöra.

Socialdemokraterna i Riigikogu och i koalitionsregeringen har hittills uppträtt berömvärt skickligt i den här frågan – de kommunicerar med Simson i vänlig ton men har veterligen inte försökt locka över henne, detta trots att flera ledande politiker i Sotsiaaldemokraatlik Erakond har sin bakgrund i Centerpartiet: förre partiordföranden Sven Mikser, parlamentarikern Rainer Vakra som kom via en tidigare utbrytning ur Centerns riksdagsgrupp och nu senast Liisa Oviir, ny socialdemokratisk minister, men framför allt dotter till en av de riktigt framstående mångåriga centerpartisterna, Siiri Oviir.

No Comments yet

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^