Danmark: Socialistisk Folkeparti i kaos och utan självklar ordförandekandidat

6 februari 2014 17:46 | Politik | 2 kommentarer

Socialistisk Folkeparti, som har lämnat regeringskoalitionen med S och RV och vars ordförande har meddelat, att hon avgår, befinner sig i djup kris, inte bara om man ser till det rekordlåga opinionsstödet.

Två framstående partiföreträdare, som satt i den danska regeringen, har lämnat SF och anslutit sig till Socialdemokratiet respektive Radikale Venstre. Båda har tillhört SFs gröna flygel, och den stora risken SF har löpt och fortfarande löper är att fler ur just den delen av det röd-gröna partiet lämnar partiet, så att det reduceras till ett traditionellt vänsterparti.

Det här förstår också flera av partiets mest kunniga och erfarna politiker och – om jag har tytt artiklar i danska tidningar rätt – ganska många av partiets ledande kommunalpolitiker runt om i landet.

En mycket tung röst i partiet, tidigare partiledaren Holger K Nielsen, pekar därför ut Pia Olsen Dyhr som tänkbar ny partiordförande. Olsen Dyhr, som till helt nyligen var transportminister, har gott renommé bland SFs gröna väljare. Pia Olsen Dyhr får nu stöd av många andra, till exempel ordföranden i SFs riksdagsgrupp Pernille Vigsø Bagge, borgmästaren i Lejre Mette Tuborg, parlamentarikern/miljöpolitikern Steen Gade och EU-parlamentarikern Margrete Auken, för övrigt mor till den nu till Radikale Venstre avhoppade före detta SF-ministern Ida Auken.

Pia Olsen Dyhr, som tidigare har gjort ett misslyckat försök att kandidera till partiordförandeposten, har för egen del inte meddelat om hon kandiderar.

Andra namn nämns också, men inte heller någon av dem har förklarat sig villig att kandidera.

Hur som helst är läget i SF nu så spänt och skört att fortsatt sönderfall av partiet inte kan uteslutas, om uttalat ”fel” kandidat vinner ordförandevalet.

2 kommentarer

  1. Pia Olsen Dyhr förlorade ju mot Anette Wilhelmsen då medlemmarna tydligen ville ha hennes tuffa klassjargong. Men den utvecklingen gick ju ner i diket. Så att den förra förloraren – som var för tam – skulle kunna leda ett parti som blivit rödare verkar lite motsägelsefullt?

    Comment by Thomas Åkerblad — 2014 02 07 0:35 #

  2. Till Thomas Åkerblad: Jag försöker bara återge det jag läser i dansk press.

    Kanske är det just det förra debaclet som får Pia Olsen Dyhr att tveka, men nu har ju Anette Wilhelmsen själv dragit slutsatsen, att hon bör dra sig tillbaka från partiledarskapet.

    Och att få stöd av inte minst Holger K Nielsen borde ju ge en del råg i ryggen.

    Comment by Enn Kokk — 2014 02 07 7:09 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^