Danmarks två största städer har stabil vänstermajoritet

31 oktober 2013 11:55 | Politik | 4 kommentarer

Medan vi nu under relativt lång tid har haft borgerligt styre i Stockholm, är förhållandet det omvända i vårt södra grannland: ”Socialismen er en storby i Danmark” lyder rubriken över en stor artikel i Information.

Poängen är att medan borgerligheten har vunnit stora segrar i övriga nordiska huvudstäder, kommer de rödgröna partierna att ytterligare gå framåt i Danmarks två största städer, København och Aarhus, som båda – Aarhus dock med ett kort undantag – mycket länge har haft stabil vänstermajoritet. Och nu indikerar en gallupmätning att de rödgröna, trots svårigheterna i riksmätningarna, ytterligare kommer att gå framåt i kommunalvalet den 19 november. Slutsatsen är att borgmästarna i dessa två danska storstäder, Frank Jensen (S) respektive Jacob Bundsgaard (S), inte bara kan sitta kvar utan kan se fram mot att se sin position förstärkas.

Det intressanta med det här är att trots att medelkøbenhavnarna har blivit allt mer välbeställda och antalet arbetslösa och lågavlönade har minskat, lockas inte de medelklassväljare, som nu dominerar, att rösta höger. Tvärt om ser Enhedslisten, förvisso ett grönt parti men i andra frågor stående till vänster om Socialistisk Folkeparti, ut att göra ett kanonval. Enligt en Gallup-mätning skulle det här partiet, som är ett ofta bångstyrigt stödparti till S-SF-RV-regeringen, kunna få så mycket som 27 procent av rösterna i den danska huvudstaden. Och man ska alltså ha klart för sig, att Enhedslisten inte är någon kopia av vårt eget Miljöpartiet – partiet byggdes upp som en koalition av små vänsterpartier – därav namnet Enhetslistan – och har senare skaffat sig också en grön profil.

Vänstervågen, inte bara i Danmarks två största städer utan också i andra stora städer som Odense och Aalborg, bärs enligt den här artikeln främst upp av välutbildade kvinnor.

De ledande (S)-politikerna i Storstockholm och övriga storstäder i Sverige borde kanske åka över till några av de stora danska städerna över kommunalvalet och studera vad det är som betingar vänsterframgångarna där. Självfallet ska de då gästa Socialdemokratiet och kolla deras uppläggning av valet. Men avdela gärna också någon att göra närstudier av Enhedslisten.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^