Edda Magnason sjunger Monica Z

4 oktober 2013 17:41 | Musik | Kommentering avstängd

CDn ”Musiken från filmen Monica Z” (Universal 0602537352913, 2013) innehåller bara ett helt nytt bidrag, sviten ”Monica Z”, skriven av den som ansvarade för musiken i filmen, Peter Nordahl.

Den är ett stillsamt filmtema, men vi gamla Monica Zetterlund-lyssnare är förstås främst intresserade av hur en rad av de mest känd låtarna med Monica har blivit i nyinspelningarna med Edda Magnason.

Jo, vars: musiken kryper, när det gäller sättning och arr imiterande nära originalen. Rör de sig alltså om en låt som Monica i original gjorde med Bill Evans trio, kompas Edda Magnason här likaledes av en trio, fast med Peter Nordahl på piano. Annat görs på motsvarande sätt, fast då – om originalet gjordes så – med orkester och kör.

Edda Magnason sjunger väl och har tränat in en del av Monicas maner, men när man hör låtarna på CD, alltså utan den illusoriskt lika bilden av Monica på film, märker man tydligare att Edda Magnason inte bara har en lite ljusare röst utan inte heller når Monicas magi som sångerska.

Därmed inget ont sagt om de covers Edda Magnason gör i filmen och alltså på plattan: Beppe Wolgers-texter som ”Sakta vi gå genom stan”, ”Monicas vals” och ”I New York”, Olle AdolphsonsTrubbel”, Hasses och TagesO vad en liten gumma kan gno” och deras samt Toots Thielemans’ ”Bedårande sommarvals”, Stikkan Anderssons (jo, han skrev dn svenska texten) ”Gröna små äpplen” plus några engelskspråkiga jazznummer.

Men jag hoppas förstås att dagens unga går vidare till Monica Zetterlunds original.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^