Några intressanta PS till resultatet i lokalvalet i Estland

24 oktober 2013 12:11 | Politik | Kommentering avstängd

Resultatet i lokalvalet i Narva, där Socialdemokratiska partiet, Sotsiaaldemokraatlik Erakond, fick 31 procent, ger vägledning om hur man kan bryta Edgar Savisaars och Keskerakonds (Centerpartiets) ensamvälde i de ryssdominerade delarna av Estland.

SDEs spetskandidat i Narva var själv av rysk härkomst, Jevgeni Ossinovski, medlem av den socialdemokratiska partiledningen. Och så genomförde han en intensiv och bland ryssarna trovärdig valkampanj. Det gav honom 2.400 personröster.

I Tallinn var Andres Anvelt spetskandidat för SDE. Han kandiderade i centrala staden, inte i någon av betongförorterna där Tallinns ryssar bor, och han fick i den avsevärt större huvudstaden bara 1.614 personröster, att jämföra med Edgar Savisaars cirka 25 gånger fler personröster. Men Anvelts personröster var också långt färre än de som avgavs för IRLs (Isamaa ja Respublika Liit, Förbundet Fäderneslandet och Res Publika) och Reformpartiets (Reformierakond) spetskandidater.

Anvelt har dragit den enda rimliga slutsatsen av detta: Han lämnar nu ordförandeskapet för partiorganisationen i Tallinn.

Rimlig, därför att den socialdemokratiska valkatastrofen i Tallinn är så stor – 15,7 procent och 8 mandat, att jämföra med riksgallupsiffror över 20 procent, i en del undersökningar långt fler. Det här bottenresultatet ska alltså jämföras med 53 procent och 46 mandat för Savisaars centerparti.

Ska Socialdemokraterna i Tallinn, liksom de i Narva, nå mer rimliga andelar i valen, måste de rimligen hitta några ryska kandidater med viss lyskraft bland sina språkfränder.

Men inte heller det räcker. Trots den mycket höga andelen ryssar i huvudstaden är något över hälften av stadens invånare ester. Det betyder att även om en förkrossande majoritet av ryssarna röstar på Savisaar och Keskerakond, måste han och hans parti också, för att komma upp i 52,7 procent, ha fått många esters röster. Tillgänglig valstatistik visar att så också är fallet, inte minst i de stora betongförorter, Lasnamäe och Mustamäe, där majoriteten av de boende är ryssar. Men i de här stadsdelarna bor få välbeställda människor – också de ester som bor där har det knappt.

Av detta kan man dra ytterligare en nedslående slutsats: den estniska socialdemokratin lyckas inte attrahera människor som lever under knappa omständigheter, saknar utbildning, är arbetslösa. Partiets aktiva kader hör hemma i andra sociala skikt.

Det här slår oerhört hårt i Tallinn – men det är ju heller inte helt unikt om man ser på socialdemokratin runt om i Europa.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^