Danmarks två största städer har stabil vänstermajoritet

31 oktober 2013 11:55 | Politik | 4 kommentarer

Medan vi nu under relativt lång tid har haft borgerligt styre i Stockholm, är förhållandet det omvända i vårt södra grannland: ”Socialismen er en storby i Danmark” lyder rubriken över en stor artikel i Information.

Poängen är att medan borgerligheten har vunnit stora segrar i övriga nordiska huvudstäder, kommer de rödgröna partierna att ytterligare gå framåt i Danmarks två största städer, København och Aarhus, som båda – Aarhus dock med ett kort undantag – mycket länge har haft stabil vänstermajoritet. Och nu indikerar en gallupmätning att de rödgröna, trots svårigheterna i riksmätningarna, ytterligare kommer att gå framåt i kommunalvalet den 19 november. Slutsatsen är att borgmästarna i dessa två danska storstäder, Frank Jensen (S) respektive Jacob Bundsgaard (S), inte bara kan sitta kvar utan kan se fram mot att se sin position förstärkas.

Det intressanta med det här är att trots att medelkøbenhavnarna har blivit allt mer välbeställda och antalet arbetslösa och lågavlönade har minskat, lockas inte de medelklassväljare, som nu dominerar, att rösta höger. Tvärt om ser Enhedslisten, förvisso ett grönt parti men i andra frågor stående till vänster om Socialistisk Folkeparti, ut att göra ett kanonval. Enligt en Gallup-mätning skulle det här partiet, som är ett ofta bångstyrigt stödparti till S-SF-RV-regeringen, kunna få så mycket som 27 procent av rösterna i den danska huvudstaden. Och man ska alltså ha klart för sig, att Enhedslisten inte är någon kopia av vårt eget Miljöpartiet – partiet byggdes upp som en koalition av små vänsterpartier – därav namnet Enhetslistan – och har senare skaffat sig också en grön profil.

Vänstervågen, inte bara i Danmarks två största städer utan också i andra stora städer som Odense och Aalborg, bärs enligt den här artikeln främst upp av välutbildade kvinnor.

De ledande (S)-politikerna i Storstockholm och övriga storstäder i Sverige borde kanske åka över till några av de stora danska städerna över kommunalvalet och studera vad det är som betingar vänsterframgångarna där. Självfallet ska de då gästa Socialdemokratiet och kolla deras uppläggning av valet. Men avdela gärna också någon att göra närstudier av Enhedslisten.

4 kommentarer

 1. Delar helt din uppfattning om närstudier och risken för att man där ska hitta någon affärsplan är nog obefintlig.

  Comment by Bengt Silfverstrand — 2013 10 31 12:27 #

 2. Mycket intressant på många sätt. Att den danska ”vänstervågen” bärs upp av välutbildade kvinnor var känt sedan tidigare. Skulle vara intressant att få veta hur stor andel av dessa kvinnor som arbetar inom den offentliga sektorn ( stat, amt, kommun etc).

  Comment by Lars Rudström — 2013 11 02 15:55 #

 3. Till Lars Rudström: Tyvärr har jag inte det slaget av grunddata. Jag hittade bara partiprefrensuppgiften i artikeln som jag refererar.

  Comment by Enn Kokk — 2013 11 02 16:25 #

 4. Till Enn Kokk! Tack för svar. Jag ska ta kontakt med mina danska vänner för att få lite info. Eftersom jag har arbetat en del i Danmark så följer jag med stort intresse det broderslandets politiska utveckling.

  Comment by Lars Rudström — 2013 11 02 18:34 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^