Savisaar fortsatt kung av Tallinn

22 oktober 2013 17:40 | Politik | 2 kommentarer

Lokalval genomfördes i söndags i Estland. Resultaten har mycket liten likhet med de nationella opinionsmätningarna, delvis också med det fåtal lokala undersökningar som har presenterats.

Som exempel kan jag ta den lokala opinionsundersökning för Tartu, som jag har återgett och där Sotsiaaldemokraatlik erakond (Socialdemokratiska partiet) med Heljo Pikhof som spetskandidat såg ut att kunna bli största parti.

Men valresultatet blev långt annorlunda.

Segrade gjorde, trots en liten tillbakagång från 30,8 procent 2009 (17 platser) till nu 28,14 procent (15 platser), nyliberala Reformierakond (Reformpartiet), detta trots att partiet sett över hela landet gjorde ett dåligt val.

På andra plats, med 21,08 procent och 11 platser, kom det socialkonservativa, nationalistiska och kristna Isamaa ja Res Publika Liit (Förbundet Fäderneslandet och Res Publika), som i förra valet fick 23,5 procent och 13 platser.

På tredje plats kom det lätt vänsterpopulistiska Keskerakond (Centerpartiet) med 18,46 procent mot 17,4 procent i förra kommunvalet, vilket gav oförändrat antal platser i fullmäktige, 9.

Först på fjärde plats kom det framgångsspådda Sotsiaaldemokraatlik erakond (Socialdemokratiska partiet) med 15,79 procent, att jämföra med 15,9 i förra valet. Också det gav oförändrat antal mandat, 8.

Dessutom uppträdde i Tartu liksom på många andra ställen valkoalitioner och rent lokala partier. Två av dessa tog sig in i fullmäktige, vart och ett av dem med 3 platser: dels Isamaalik Tartu Kodanik med 7,04 procent, dels Vabakund med 6,02 procent.

Konservatiivne Erakond (Konservativa partiet) och Vasakpartei (Vänsterpartiet) blev med 2,74 procent respektive 0,09 procent (!) utan mandat.

I huvudstaden Tallinn blev valresultatet mer likt det som hade förutspåtts i opinionsundersökningarna. Oppositionen lyckade inte besegra Edgar Savisaar och hans allenastyrande Keskerakond (Centerpartiet), som fick 53 procent och 46 mandat (+ 2). Helt uppenbart har Tallinns stora ryska befolkning inte bara röstat utan också till mycket stor del röstat på Centerpartiet. Men Centern har säkert också plockat estniska röster bland mindre bemedlade med löftet om fri kollektivtrafik.

Utmanaren i det här valet blev framför allt Isamaa ja Res Publika Liit (Förbundet Fäderneslandet och Res Publika). Dess spetskandidat i Tallinn, Eerik-Niiles Kross, som var mycket synlig i media, bidrog säkert också till att IRL i det här valet blev så framgångsrikt över hela landet. Några dagar före valet sattes det in en motkampanj mot honom, på initiativ av Savisaar, hävdade en del, men det lär inte gå att bevisa: Kross efterlystes plötsligt av Ryssland via Interpol av svårgenomträngliga skäl, troligen vapenaffärer. Dock finns det inget utlämningsavtal mellan Estland och Ryssland, och man ska inte utesluta att anklagelserna mot Kross fick ryggmärgseffekter på många estniska väljare. I Tallinn landade IRL på 19 procent och fick 16 mandat (+ 3).

Det ledande regeringspartiet Reformierakond (Reformpartiet) fick i Tallinn bara 11 procent och 9 mandat, vilket är lika med ett tapp av 5 mandat.

Och Socialdemokraterna, Sotsiaaldemokraatlik Erakond, gjorde i Tallinn ett uselt val: fick oförändrat 10 procent och 8 platser i fullmäktige.

Helt utanför fullmäktige hamnade valförbundet Vaba Tallinna Kodanik (Fri medborgare i Tallinn) med 4 procent, Eesti Konservatiivne Rahvaerakond (Estlands konservativa folkparti) med 3 procent och Valimisliit Tallinna Rohelised (Valförbundet de gröna i Tallinn) med 0 procent.

Till Socialdemokraternas tillkortakommanden i Tallinn bidrar säkert att inga ledande socialdemokrater verkar våga riskera sin karriär genom att ställa upp i just den center- och ryssdominerade huvudstaden.

Den som har fått flest personröster där av socialdemokraterna är den från Centerpartiet i Riigikogu (Riksdagen) avhoppade Rainer Vakra, och man ska nog inte utesluta ommöbleringar i ledningen för den lokala partiorganisationen. Partiledaren Sven Mikser har också i en valkommentar slagit fast, att det borde komma en framtid, då Estland är moget för att få en statsminister av rysk härkomst. Det är i och för sig en bra markering, men ska Socialdemokraterna lyckas i Tallinn, måste de där också knyta till sig lyskraftiga och respekterade ryssar, som är beredda att kandidera för (S).

Jag har i skrivande stund inga exakta valresultat från de ryssdominerade östra delarna av Estland, Narva och Ida-Virumaa, som tidigare har dominerats helt av Keskerakond, men socialdemokraten Jevgeni Ossinovski, som kandiderade där, har enligt en tidningsuppgift gjort ett gott resultat med 2,403 personröster. Och enligt ett reportage i tidningen Postimees finns det ryssar fån Narva som i det här valet har lagt sin röst på Socialdemokraterna.

Lite längre västerut längs kusten ligger Rakvere, Estlands femte stad. Därifrån har jag inga precisa valresultat, men enligt en tidningsuppgift kommer en koalition av tre partier, Isamaa ja Res Publika Liit, Reformierakond och Sotsiaaldemokraatlik Erakond, att tillsammans ta över styret av staden.

Lokalt finns det exempel också på andra håll på att Socialdemokraterna har gjort ett gott val – dock har detta i flera av de fall jag har läst om uppenbarligen haft mest att göra med att SDE där har haft ett lyskraftigt förstanamn.

I Kuressaare på Ösel (Saaremaa på estniska) kandiderade till exempel framgångsrikt Hannes Hanso för (S). Han drog 978 personröster, överlägset flest, och om detta också till någon del berodde på att han är känd som tävlingscyklist är svårt för mig att bedöma. Tydligen ska han nu regera tillsammans med IRL, medan Reformierakond kastas ur sadeln.

Också i Viljandi, Estlands i storlek sjätte stad, belägen i sydöstra delen av landet, ser både Reformierakond och Keskerakond ut att hamna utanför styret. Även här ser det ut att kunna bli en koalition mellan Sotsiaaldemokraatlik Erakond och Isamaa ja Res Publika Liit.

Övernationellt kan det ibland ganska brokiga valresultatet sammanfattas så här: Keskerakond har fått ungefär samma resultat som i valet för fyra år sen. IRL har genomgående förbättrat sina positioner. Sotsiaaldemokraatlik Erakond har gjort ett par kännbara förluster men här och var också bra resultat. Reformierakond har tappat över hela landet. Olika valkoalitioner har lyckats hyggligt. Eesti Konservatiivne Rahvaerakond (Estlands konservativa folkparti), resterna av det gamla Rahvaliit (Folkunionen) vars vänster/mittenflygel gick över till Socialdemokraterna, har misslyckats.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^