(S) fortsatt störst i Estland – men det ledande regeringspartiet återtar mark

26 mars 2013 22:50 | Politik | Kommentering avstängd

Sotsiaaldemokraatlik erakond (Socialdemokraterna) är största parti l opinionsmätningsinstitutet Emors marsmätning. Det här innebär att SDE ökar med en procentenhet jämfört med förra mätningen. Partiet har under den senaste tiden fått en del publicitet bland annat i samband med att utbrytargruppen ur Centerpartiet nu har förenat sig med Socialdemokraterna i Riigikogu (Riksdagen).

Det lätt vänsterpopulistiska Keskerakond (Centerpartiet) verkar dock inte skakat i grunden. Det ligger kvar på 26 procent (+ – 0) i den här mätningen.

Minst lika intressant är det, att det nyliberala regeringspartiet Reformierakond (Reformpartiet), som ett slag nästan låg nere för räkning, nu tycks vara på väg att återhämta sig. 25 procent (+ 2) är bättre än på länge, även om det skulle behövas ytterligare tio pocent för att partiet skulle återfå sin forna styrka. Det här partiet är ett parti för de framgångsrika och för dem som vill bli framgångsrika, och när partiet nu under en tid tappade i mätningarna, gick deras anhängare inte vänsterut utan till stor del till dess mer högerbetonade regeringspartner.

Följaktligen minskar nu detta parti, det socialkonservativa, kristna och nationalistiska Isamaa ja Res Publika Liit (Förbundet Fäderneslandet och Res Publika), med två procentenheter och hamnat på 15 procent.

Sammanlagt får nu oppositionen alltså 53 procent mot regeringens 40, men därmed är inte utgången i nästa val given. Antal tillfrågade i den här gallupen är 915 personer över 18 år, och vad som redovisas är partisympatierna hos dem som har bestämda sådana. Andelen Vet ej-svar är hela 39 procent (7 fler än i förra gallupen).

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^