Hitchcock-film efter Joseph Conrad
22 april 2012 15:51 | Film, Politik, Prosa & lyrik | 2 kommentarerJoseph Conrad (1857-1924, egentligen Teodor Jósef Konrad Korzeniowski) var polack, född i Ukraina, men bosatte sig efter ett antal år på sjön i England och blev också brittisk medborgare. Bland hans många läsvärda böcker finns ”The Secret Agent” (1907); jag har den på svenska, utgiven i serien Tidens klassiker: ”Anarkisten” (1976, översättning Roland Adlerberth).
Den här historien filmatiserades av Alfred Hitchcock 1936 och fick då titeln ”Sabotage” – den har dock också förekommit med titeln ”The Woman Alone”, men på svenska har den alltid hetat ”Sabotage”. Det här är alltså en av Hitchcocks tidiga brittiska spelfilmer, gjord före hans avflyttning till Hollywood, men den liksom flera av hans tidiga filmer är mer sevärda än vad de kan synas i skuggan av Hitchcocks hollywoodfilmer, gjorda i fyrfärg och med betydligt större ekonomiska resurser.
I centrum för handlingen står Karl Verloc (Oscar Homolka), ägare till en liten biograf i London, hans fru (Sylvia Sydney) och hennes lillebror Stevie (Desmond Tester). Verloc är av obestämt utländskt ursprung – möjligen ville Hitchcock, eftersom filmen gjordes 1936, att denne utländske sabotör skulle associeras till Nazityskland, som ju inte fanns när Conrad skrev sin roman.
Redan i filmens inledning mörkläggs stora delar av centrala London, eftersom ett stort elverk avsiktligt har blivit saboterat. Hitchcock låter oss också mycket snabbt förstå att den som har utfört sabotaget är Verloc.
Verloc låtsas ha sovit under elavbrottet, men hans hustru tycker sig ha sett något annat, och hon får snart ett slags bundsförvant i grönsakshandlaren Ted Spencer (John Loder), egentligen en hemlig polis på spaningsuppdrag. Att han inte genast ingriper beror på att han via Verloc vill fånga både fler och helst ännu större fiskar i det här anarkistnätverket.
Verloc tvingas till större försiktighet eftersom han inser att han är övervakad, så inför nästa och större terroristdåd skickar han hustruns lille bror Stevie att leverera den tidsinställda och redan aktiverade bomben till sitt mål. Grabben, som naturligtvis inte vet vad det handlar om, får noggranna instruktioner om att leverera snabbt och i tid. Här leker Hitchckock med åskådarans nerver: det finns mycket på en sådan här väg som kan fånga en liten killes uppmärksamhet och uppehålla honom.
Och sen händer det ohyggliga: Bomben smäller och både pojken och andra som befinner sig på samma spårvagn dör.
Också upplösningen blir dramatisk. Verloc tvingas att för hustrun erkänna sin skuld till vad som hände, även om han försöker hävda att det ju inte var hans avsikt att döda grabben. Frun dödar då honom med en kniv under ett handgemäng. Det gör att hon är nära att själv råka illa ut, men en annan av terroristerna dyker upp i deras bostad för att undanröja spår, och när han hotas av att åka fast, spränger han sig själv i luften – och undanröjer därmed samtidigt spåren av fru Verlocs knivdåd.
I slutet av filmen finns en antydan om att detektiven nog kommer att ta hand om fru Verloc och då inte sätta in henne i kurran utan på ett mer personligt sätt.
Svagheten med filmen, som alltså är spännande och välgjord, är möjligen att man aldrig får reda på roten till Verlocs samhällshat, inte heller vad det var för idéer och föreställningar som drev de andra med honom förbundna anarkisterna.
De estniska socialdemokraterna på första plats även i aprilmätningen
22 april 2012 14:22 | Politik | Kommentering avstängdNej, det var inte något mätfel eller någon tillfällighet som i TNS Emors’ marsmätning förde upp Socialdemokraterna, Sotsiaaldemokraatlik Erakond, till platsen som Estlands största parti. SDE behåller förstaplatsen även i aprilmätningen, nu med 29 procent (- 1). Jag har följt den politiska debatten i Estland via de stora tidningarnas nätutgåvor, och eftersom jag där har sett upprepade borgerliga angrepp på Socialdemokraterna, främst då på deras förslag om måttfulla skattehöjningar för sociala ändamål, är jag närmast förvånad över att nedgången blev så liten.
Nej, det blåser måttfull vänstervind i Estland. Ytterligare ett tecken på detta är att det nyliberala regeringspartiet Reformierakond (Reformpartiet), tidigare outstanding som Estlands ohotat största parti, fortsätter att backa, den här gången från 29 till 27 procent.
Dess koalitionspartner, det socialkonservativa och nationalistiska Isamaa ja Respublika Liit (Förbundet Fäderneslandet och Res Publica) går däremot upp från 12 till 13 procent. Men IRL är numera ändå ohjälpligt ett litet parti jämfört med de tre stora.
Jag har nyligen skrivit om avhoppen från Edgar Savisaars Keskerakond (Centerpartiet): i Riigikogu, Riksdagen, finns numera en grupp partilösa centeravhoppare, och partiets båda europaparlamentariker har lämnat sitt parti. Därför är det anmärkningsvärt att Centerpartiet i den här mätningen ändå går uppåt, till 25 procent (+ 2). Man kan bara spekulera om varför det är så, men partiets vänsterpopulism lockar säkert många ryssar och fattiga ester. Märk att Socialdemokraterna, som har starkt stöd av landets akademiker, nu är största parti i universitetsstaden Tartu, medan Savisaar, som styr i huvudstaden Tallinn med dess många ryssar, just har levererat ett vallöfte inför det kommande kommunalvalet om att göra buss- och spårvagnsresorna i Tallinn avgiftsfria.
Undersökningen gjordes under perioden 28 mars-18 april och omfattade 813 tillfrågade. Också i den här undersökningen är andelen vet ej-svar anmärkningsvärt högt, 36 procent.
Namnad: Ella Dahl
22 april 2012 13:13 | Ur dagboken | Kommentering avstängdSonen, Matti, ringer och berättar att han och Karin nu har bestämt sig för vad deras dotter – född den 3 april – ska heta: Ella Signe Dahl, med tilltalsnamnet Ella. Ella finns tidigare i vår familj; Annas yngsta dotter heter så.
Här kan ni se lilla Ella på bild tillsammans med sin faster Kerstin.
WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds.
Valid XHTML och CSS. ^Topp^