Rapport från Auschwitz och Israel

10 april 2012 15:21 | Film, Politik | 2 kommentarer

Stefan Jarl, född 1941, är en mycket intressant svensk filmmakare, kompromisslös i sitt sätt att närma sig de ämnen han, till stor del dokumentärt, vill skildra.

Ett exempel är ”Flickan från Auschwitz” från 2005. Filmen är ett porträtt av Cordelia Edvardson, när filmen gjordes fortfarande Svenska Dagbladets korrespondent i Israel – från 1977-2006 var hon bosatt i Jerusalem. Vad som hos henne är moral respektive journalistens strävan efter att ge en korrekt bild av verkligheten kan inte jag, som inte känner henne personligen, veta, men hennes rapporter från Israel och de av Israel ockuperade områdena har alltid känts sakligt balanserade. Det här gäller också det hon gör och säger i filmsekvenserna därifrån i Stefan Jarls film.

Desto intressantare blir detta mot bakgrund av att Cordelia Edvardson inte bara själv är judinna utan också, som barn, har tvingats uppleva de helveten på jorden som koncentrationslägren, i hennes fall först Teresienstadt, sedan Auschwitz, var. Men hon överlevde alltså och kom 14 år gammal till Sverige 1945.

Av detta mycket speciella liv har Stefan Jarl skapat en mix av journalbilder, intervjuavsnitt och reportage om hennes arbete som journalist, ett collage som ger en bild av en människa värd att lära känna och respektera.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^