Ytterligare åtta framstående estniska centerpartister lämnar sitt parti

9 april 2012 13:00 | Politik | 3 kommentarer

Efter det att Keskerakond (Centerpartiet), ett lätt vänsterpopulistiskt parti, på ganska oklara grunder uteslöt en av sina parlamentsledamöter, Kalle Laanet, råder det kaos i partiet. I uteslutningsfrågan röstade en stor minoritet i partiets ledning mot förslaget, men den tämligen maktfullkomlige partiledaren Edgar Savisaar drev ändå igenom uteslutningen.

Oppositionen mot det här beslutet och mot partiledarens självsvåldiga ledarstil fortsatte. Några av de oppositionella rättade visserligen in sig i ledet igen, men i dag kan estniska media meddela, att åtta, i flera fall mycket framstående centerpolitiker lämnar sitt parti: två europaparlamentariker, Siiri Oviir, som har varit vice partiordförande och i flera omgångar socialminister, och så Edgar Savisaars exhustru Vilja Savisaar-Toomast, en kvinna som har fått oerhört mycket personröster i valen, förre inrikesministern Ain Seppik och så riksdagsledamöterna Toomas Varek, Inara Luigas, Lembit Kaljuvee, Deniss Boroditš och Rainer Vakra. Centerns riksdagsgrupp minskar därmed till 21. Läget i EU-parlamentet blir vida värre: Centern hade där två av Estlands sex mandat, och innehavarna av båda centermandaten lämnar nu partiet.

De som har lämnat partiet tänker alla behålla sina platser i EU-parlamentet respektive Riigikogu (Riksdagen). I Riksdagen lämnar de sina bänkar i centergruppen och tar i stället plats på en ytterkant för formellt partilösa. Men av ett gemensamt undertecknat – faktiskt ganska hovsamt formulerat – uttalande framgår att deras taktik är att hålla ihop och tills vidare rösta efter övertygelse. Säkert är de medvetna om att några av dem, men inte alla, vore mycket attraktiva kap för något närstående parti.

Det parti som estniska media ser som det naturligaste för den här gruppen att ansluta sig till är förstås Socialdemokraterna, Sotsiaaldemokraatlik Erakond. SDE är ett framför allt i sociala frågor lätt vänsterinriktat parti men annars liksom Keskerakond ganska mittenbetonat. Dess ledare, Sven Mikser, har själv ett förflutet som parlamentsledamot för Centern. Av särskilt intresse för Socialdemokraterna borde det vara att avhoppargruppen från Centern rymmer åtminstone en, möjligen två ryssar – Socialdemokraterna försöker just nu göra en inbrytning bland de många ryska väljarna i Tallinn och i nordöstra Estland. Men naturligtvis kan det vara svårt att lova så många på en gång valbar plats i till exempel riksdagen – så som SDE växer i dag finns det säkert gamla betrodda sossar som i det här läget har räknat med en riksdagsplats i nästa val.

Å andra sidan kunde en kollektiv övergång sätta ytterligare fart på det skred vi redan har sett i den senaste opinionsmätningen, då Socialdemokraterna blev Estlands största parti. På Saaremaa (Ösel), den uteslutne Kalle Laanets hemlän, har ett trettiotal personer, i stort sett hela den lokala ledningen, med omedelbar verkan lämnat Keskerakond, och de som nu har gått ur partiet – ester, men inte minst ryssar – har säkert stora supporterskaror som är beredda att följa dem i spåren.

Men kanske väljer avhopparna till slut att gå skilda vägar.

Den som lever får se.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^