De estniska socialdemokraterna på första plats även i aprilmätningen

22 april 2012 14:22 | Politik | Kommentering avstängd

Nej, det var inte något mätfel eller någon tillfällighet som i TNS Emors’ marsmätning förde upp Socialdemokraterna, Sotsiaaldemokraatlik Erakond, till platsen som Estlands största parti. SDE behåller förstaplatsen även i aprilmätningen, nu med 29 procent (- 1). Jag har följt den politiska debatten i Estland via de stora tidningarnas nätutgåvor, och eftersom jag där har sett upprepade borgerliga angrepp på Socialdemokraterna, främst då på deras förslag om måttfulla skattehöjningar för sociala ändamål, är jag närmast förvånad över att nedgången blev så liten.

Nej, det blåser måttfull vänstervind i Estland. Ytterligare ett tecken på detta är att det nyliberala regeringspartiet Reformierakond (Reformpartiet), tidigare outstanding som Estlands ohotat största parti, fortsätter att backa, den här gången från 29 till 27 procent.

Dess koalitionspartner, det socialkonservativa och nationalistiska Isamaa ja Respublika Liit (Förbundet Fäderneslandet och Res Publica) går däremot upp från 12 till 13 procent. Men IRL är numera ändå ohjälpligt ett litet parti jämfört med de tre stora.

Jag har nyligen skrivit om avhoppen från Edgar Savisaars Keskerakond (Centerpartiet): i Riigikogu, Riksdagen, finns numera en grupp partilösa centeravhoppare, och partiets båda europaparlamentariker har lämnat sitt parti. Därför är det anmärkningsvärt att Centerpartiet i den här mätningen ändå går uppåt, till 25 procent (+ 2). Man kan bara spekulera om varför det är så, men partiets vänsterpopulism lockar säkert många ryssar och fattiga ester. Märk att Socialdemokraterna, som har starkt stöd av landets akademiker, nu är största parti i universitetsstaden Tartu, medan Savisaar, som styr i huvudstaden Tallinn med dess många ryssar, just har levererat ett vallöfte inför det kommande kommunalvalet om att göra buss- och spårvagnsresorna i Tallinn avgiftsfria.

Undersökningen gjordes under perioden 28 mars-18 april och omfattade 813 tillfrågade. Också i den här undersökningen är andelen vet ej-svar anmärkningsvärt högt, 36 procent.

No Comments yet

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^