Billie Holiday-inspelningar från mitten av 1950-talet

11 april 2012 9:12 | Musik, Politik | 6 kommentarer

Billie Holiday (1915-1959) – född Eleanora Fagan Gough – var en fantastisk jazzsångerska, men hon levde ett hårt, delvis självförbrännande liv med sprit och droger som ingredienser. Dessutom drabbades hon mot slutet av sitt liv av cancer. Hon tycks också ha haft en närmast reflexmässigt träffsäker böjelse för att bland alla tänkbara män ständigt välja ut sådana som till exempel slog henne.

Naurligtvis satte allt det här spår hos henne, men ändå slås man av vilken fantastisk sångerska hon fortfarande var i mitten av femtiotalet. Det jag konkret talar om är en CD, som innehåller material från två LP-skivor, ”Stay with Me” (Verve MGV 8302, 1955) och ”Lady Sings the Blues” (Verve MGC 721, 1956). När de här båda skivorna sammanfördes på CD, la man också till en kvartslång repetition av ”God Bless the Child” där Billie övar in låten tillsammans med Tony Scott på piano. Scott förekommer på båda skivhalvorna, fast då på klarinett. Charlie Shavers spelar piano vid båda sessionerna; övriga musiker är där olika.

Den samlade CD-utgåvan har getts ut vid två olika tillfällen. När den först gavs ut av Verve 1995 – Verve ägdes vid det laget av PolyGram – kallades den ”Stay With Me” (521 429-2). När jag nu hittar den i en 11 CD-box med kvinnliga sångare – jag fick boxen i julklapp av Anna – kallas den ”Lady Sings the Blues” (Verve 521 429-2). Av CD-häftet framgår också att detta är Volume 4 i serien Billie Holiday Verve Story och att materialet har getts ut i en tio CD-serie, ”The Complete Billie Holiday on Verve 1045-1950”.

Detta som en vägledning för er som samlar eller tänker börja samla Billie Holiday-skivor. Men för den skull inget ont om de här relativt sena inspelningarna; de är absolut värda att ha.

Den första av de ursprungliga LPna innehåller till exempel tre låtar signerade Irving Berlin, till exempel ”I’ve Got My Love to Keep Me Warm”, ”Do Nothing Till You Hear From Me” av Duke Ellington och Bob Russell och ”Ain’t Misbehavin’” av Fats Waller med flera. Kul för oss som är litterärt intresserade att notera är att texten till ”I Wished On the Moon” har skrivits av Dorothy Parker.

Från den andra sessionen och LPn har jag fäst mig vid ”I Must Have That Man”, två låtar med text av Billie Holiday själv, titellåten ”Lady Sings the Blues” och ”God Bless the Child”, och så den hjärtskärande ”Strange Fruit”, en låt som Holiday tidigare, inte utan problem, hade spelat in redan 1939 och därefter, ibland med risker för sin person, hade sjungit under olika framträdanden:

Strange fruit

Text och musik: Lewis Allen (= Abel Meeropol), 1936

Southern trees bear a strange fruit,
Blood on the leaves and blood at the root,
Black body swinging in the Southern breeze,
Strange fruit hanging from the poplar trees.

Pastoral scene of the gallant South,
The bulging eyes and the twisted mouth,
Scent of magnolia sweet and fresh,
And the sudden smell of burning flesh!

Here is a fruit for the crows to pluck,
For the rain to gather, for the wind to suck,
For the sun to rot, for a tree to drop,
Here is a strange and bitter crop.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^