Blåbär vid färgning av estniska påskägg

8 april 2012 13:10 | Barnkultur, Mat & dryck, Trädgård, Ur dagboken | 2 kommentarer

I min svenska familj lever en påsktradition från min estniska barndom vidare: att färga påskägg med lökskal och växtdelar.

För det här behöver man mycket skal av gul lök – man kan vittja den ask som finns under löklådan i affären. (De trevliga damerna på Konsum här i Öregrund hjälper oss att ta undan mängder av lökskal, som ju annars slängs bort; de har för övrigt börjat färga ägg på estniskt vis de också, efter att först ha frågat vad jag skulle ha lökskalen till och sen undrat hur man gör.)

Vi talar här om naturfärgning av ägg: Man lägger varje ägg på en tygtrasa, till exempel från ett uttjänt lakan, och sveper in ägget i ett tjockt lager skal av gula lökskal och annat som kan naturfärga. Albark ger brun färg. Andra växter färgar inte direkt men kan utnyttjas genom att läggas närmast äggskalet, och så får man ljusare konturer av krokusblad, stensöta och så vidare mot den lite brunare lökskalsfärgade ytan runt omkring. Trasan försluts till ett litet paket runt ägget, och runt om virar man försiktigt björntråd, så att växtdelarna hålls kvar mot äggskalet.

Är man flera om att dela en stor kokgryta, kan man hålla reda på sina egna ägg genom att knyta ihop trådändarna.

Ska färgningen ta, måste man koka äggen åtminstone dubbelt så länge som vanligt, och de blir alltså hårdkokta. Det underlättar alltså om man har en eller ett par stora grytor med redan kokande vatten på spisen, när äggen ska läggas i.

När kokningen är klar, tar man upp äggen med en hålslev och spolar dem under kallvattenskranen. Där klipper man också upp tråden, öppnar tygpaketet och spolar rent ägget. Fram träder då de mest underbara påskägg man kan få se!

Hur man gör och hur äggen blir kan du med instruktiva bilder se på vår dotter Kerstin Kokks blogg. Länk finns här intill.

Fast nu vill jag komplettera med att lära Kerstin och andra intresserade ett också för mig helt nytt estniskt äggfärgningsknep. I en av de estniska dagstidningar jag dagligen läser på nätet hittade jag en stor, färgbildsillustrerad artikel om estnisk påskäggsfärgning, i huvudsak det jag lärde mig i min egen estniska barndom och som jag skriver om ovan.

Men där fanns också ett för mig nytt tips: Man kan få intensivt blå färg på påskäggen genom att använda blåbär.

Så under påskaftonens äggfärgning i år gjorde jag ett experiment. Jag hade inte blåbär men blåbärssylt hemma, så jag svepte in två av äggen med de vanliga färgingredienserna ovan men klickade dessutom också på en tesked blåbärssylt. Den fuktade förstås igenom tygtrasan runt ägget, så jag kokade upp vatten i en särskilt liten kastrull och la de här båda äggen där.

Det visade sig, när jag sen öppnade de här båda paketen, att de lökskals- och växtfärgade delarna av äggskalet hade blivit mörkare, men blåbärssylten hade också satt ett blåfärgat avtryck och, under över alla under: på det det ena äggets skal såg man bokstavligen bilden av tre blåbär!

Nästa år ska jag prova att också använda djupfrysta blåbär.

Ett tips till: Kasta inte trasorna du använder. Skölj av dem och maskintvätta dem sedan – de kan åter användas nästa påsk.

Påskkryss

8 april 2012 11:57 | Media | 2 kommentarer

Vecka efter vecka löser jag alla korsord utom Sportkrysset i Aftonbladet Kryss och Quiz. Sportkrysset görs av Bengt Löfstrand men inget ont om honom för den skull – folk får gärna för mig ha olika intressen. Dessutom gör Löfstrand ett annat kryss som jag gillar, Tema litteratur.

Den här gången är det litterära temat Håkan Nesser och hans böcker. Eftersom jag har läst praktiskt taget allt av Nesser, är det inte särskilt svårt för just mig att komma ihåg sådant som boktitlar och romanfigurer.

Dessutom är det så att jag en smula känner Nesser från hans tid i Uppsala. Han var svensklärare åt våra barn på den tiden de gick på högstadiet, i Tunabergsskolan.

Längst ner i krysset hittar jag en blinkning till mig själv, fast den kommer från Löfstrand, inte från Nesser. EN KÄND KOKK ska förstås bli ENN.

Det är för övrigt inte första gången jag förekommer i Aftonbladets kryss. Flera av konstruktörerna tycks ha läst vad jag skriver om deras sätt att konstruera kryss.

För min del värdesätter jag främst konstruktörer som utmanar både ens allmänbildning och associationsförmåga – att kunna tolka nycklarna alternativt hjälper ofta i det senare fallet.

Jag har flera gånger berömt konstruktörer som lyckas med just detta, och jag ska här inte återupprepa det jag tidigare har skrivit. In i den skaran, konstruktörerna som roar och utmanar mig, skulle jag nu också vilja lyfta Eva Ohlin Särman: Hennes nycklar är nästan aldrig de enklaste tänkbara, och de sökta svaren visar sig, när man väl har kommit på dem, inte ha några logiska alternativ.

Glad påsk till henne och mina övriga favoriter på Aftonbladet Kryss & Quiz!

Men ni ska veta att jag har knäckt alla era påskägg nu!

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^