Född: en liten tjej. Och nu är jag farfar också

12 april 2012 21:27 | Barnkultur, Resor, Ur dagboken | 17 kommentarer

Sedan länge är jag van vid att kallas morfar, men nu har det yngsta av mina egna barn, sonen, också blivit far, och det betyder att en liten tjej så småningom kommer att börja kalla mig farfar.

Den här tjejen kom till världen redan den 3 april, klockan 06.03 närmare bestämt, men föräldrarna, vår son Matti och hans Karin, har bett mig ta det lugnt med att berätta om det här på bloggen till dess att de själva hade hunnit berätta för dem som de ville vara först med att berätta det för. De har också velat ta det lugnt hemma med babyn de allra första dagarna.

I dag har jag och Birgitta varit hemma hos Matti och Karin och själva för första gången sett det här lilla livet; samtidigt har jag fått lov att berätta. Den lilla tjejen är inte bara frisk utan verkar också lugn och harmonisk, det senare till och med när farmor och farfar höll henne i famnen.

Så småningom kommer vi säkert att bli förtrogna vänner. Hon kommer med sina föräldrar hit till Öregrund redan i sommar, och så småningom tror jag nog att hon, liksom nu Kerstins Viggo och Klara, kommer att bo över hos oss, kanske så småningom under någon hel vecka. Matti har i mejl till mig påmint om hur han och Kerstin på vinterlov och under sommaren hälsade på hos mina föräldrar i Juniskär utanför Sundsvall – han minns fortfarande hur han sov middag på sin farfars säng och i farfars famn; farfar sov också middag tillsammans med honom.

Jag hade köpt en orkidé till de nyblivna föräldrarna och Birgitta hade både köpt och själv sytt babykläder. Mycket vackra, liksom de egenstickade saker efter Matti och Kerstin hon också hade med sig till Mattis och Karins nyfödda.

Båda föräldrarna är inledningsvis föräldralediga samtidigt, vilket jag tycker är mycket bra för bådas kontakt med barnet och vice versa, och de kommer senare att dela på föräldraledigheten.

Det här lilla knytet, ännu inte namnat, kan skatta sig lycklig över att ha både en mamma och en pappa som inte bara älskar henne utan också båda tar hand om henne.

Och i den nära krets som också kommer att hjälpa till med att lotsa ut henne i livet finns dessutom farfar och farmor, morfar och mormor samt föräldrarnas syskon och syskonbarn.

Bitter frukt

12 april 2012 8:53 | Musik, Politik | 7 kommentarer

Strange Fruit

Text och musik: Lewis Allan (= Abel Meeropol), 1936

Southern trees bear a strange fruit,
Blood on the leaves and blood at the root,
Black body swinging in the Southern breeze,
Strange fruit hanging from the poplar trees.

Pastoral scene of the gallant South,
The bulging eyes and the twisted mouth,
Scent of magnolia sweet and fresh,
And the sudden smell of burning flesh!

Here is a fruit for the crows to pluck,
For the rain to gather, for the wind to suck,
For the sun to rot, for a tree to drop,
Here is a strange and bitter crop.

Låttiteln ”Strange Fruit” är en förrädiskt poetisk, till sin innebörd makaber skildring av hur kroppar av lynchade svarta människor hänger i träden i den amerikanska Södern. Texten är starkt politisk, ett antirasistiskt inlägg, ursprungligen skriven som en dikt, som publicerades 1936 i det amerikanska kommunistpartiets tidskrift ”The New Masses”. Dikten skrevs av en partimedlem, Abel Meeropol, en rysk-judisk lärare från Bronx i New York, när han läste om en lynchning. Som tonsättare anges ofta Lewis Allan, men det är den pseudonym Abel Meropol använde, när han publicerade dikten, då kallad ”Bitter Fruit”, i ”The New Masses” och i lärartidskriften ”The New York Teacher”.

Billie Holiday fastnade för den här låten, när den spreds bland afroamerikaner och vänsterintellektuella i Harlem, men hennes dåvarande skivbolag, Columbia Records, vågade inte spela in den. Hon fick då kontakt med ett mindre bolag, Commodore Records, som 1939 spelade in den med henne. Publikt blev hon några gånger trakasserad och hindrad, när hon försökte framföra sången, framför allt i den amerikanska Södern.

Senare insjungningar med Billie Holiday av ”Strange Fruit” finns på LPn ”Lady Sings the Blues” (Verve MGC 721, 1956) som finns med på den utvidgade CDn ”Stay With Me” (Verve 521 429-2, distribution Polygram).

I en 11 CD-box med kvinnliga sångare kallas skivan åter ”Lady Sings the Blues” (Verve 521 429-2). Av CD-häftet framgår också att detta är Volume 4 i serien Billie Holiday Verve Story och att materialet har getts ut i en tio CD-serie, ”The Complete Billie Holiday on Verve 1045-1950”.

Bland andra som har spelat in ”Strange Fruit” kan nämnas Josh White, Eartha Kitt, Nina Simone och Pete Seeger.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^