Ella Fitzgerald på Norman Granz’ Verve under sena 1950-talet

18 april 2012 12:32 | Musik | Kommentering avstängd

Ella Fitzgerald (1917-1996) kallades sådant som ”First Lady of Song” och ”Queen of Jazz”. Den här sortens epitet kan alltid diskuteras, men utan tvekan var hon en av de främsta jazzsångerskorna genom tiderna. Hon hade en fantastisk röst, fraserade tydligt och hade säker känsla för rytm. Dessutom tillförde hon, genom sin scat-sång, ytterligare en dimension till ett antal av de sånger hon sjöng och spelade in på skiva.

Hon hade vid mitten av 1950-talet samarbetat med Norman Granz inom ramen för Jazz At the Philharmonics, och när Granz, som också var hennes promotor, startade det egna skivbolaget Verve Records, följde hon självklart med dit. 1957-1958 spelade hon där in den LP, ”Get Happy!”, som 1998 återutgavs av PolyGram Records och som, tillsammans med en tidigare outgiven bandning, återfinns på en CD med samma namn från Verve (523 321-2), i 11 CD-boxen ”Ladies On Verve” (2007, distribution Universal).

Med Ella är det ju så att hon har spelat in så otroligt mycket, och mycket av detta är i sin tur så oerhört bra. I flera fall finns det som återfinns på den här CDn också i andra inspelningar, några av dem – som jag minns dem – ännu bättre än de som finns på ”Get Happy!”. På den platta vi här talar om kompas hon genomgående av storband, några av dem riktigt stora konstellationer. Musikerna är överlag mycket kompetenta, men variationen blir kanske inte heller, när det gäller just kompet, så våldsamt stor. Därför känns det befriande att på den avslutande, tillagda ”Swingin’ Shepard Blues” höra en flöjt bryta igenom den annars kompakta storbandsljudmattan.

I den låten, liksom i Billy Eckstines, Dizzy Gillespies med fleras ”Cool Breeze”, ”Blue Skies” (Irving Berlin och Israel Balin) och delvis ”St. Louis Blues” (W C Handy), förekommer också inslag av hennes berömda scat-sång, vilket kraftigt lyfter inspelningsresultatet.

Men också mycket av det övriga är högst hörvärt: ”You Make Me Feel So Young”, ”Beat Me, Daddy, Eight To the Bar”, ”Goody-Goody” och inte minst ”A-Tisket, a-Tasket” med text av Ella själv och där bandet i det här fallet bistår med latinokomp.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^