Bitter frukt

12 april 2012 8:53 | Musik, Politik | 7 kommentarer

Strange Fruit

Text och musik: Lewis Allan (= Abel Meeropol), 1936

Southern trees bear a strange fruit,
Blood on the leaves and blood at the root,
Black body swinging in the Southern breeze,
Strange fruit hanging from the poplar trees.

Pastoral scene of the gallant South,
The bulging eyes and the twisted mouth,
Scent of magnolia sweet and fresh,
And the sudden smell of burning flesh!

Here is a fruit for the crows to pluck,
For the rain to gather, for the wind to suck,
For the sun to rot, for a tree to drop,
Here is a strange and bitter crop.

Låttiteln ”Strange Fruit” är en förrädiskt poetisk, till sin innebörd makaber skildring av hur kroppar av lynchade svarta människor hänger i träden i den amerikanska Södern. Texten är starkt politisk, ett antirasistiskt inlägg, ursprungligen skriven som en dikt, som publicerades 1936 i det amerikanska kommunistpartiets tidskrift ”The New Masses”. Dikten skrevs av en partimedlem, Abel Meeropol, en rysk-judisk lärare från Bronx i New York, när han läste om en lynchning. Som tonsättare anges ofta Lewis Allan, men det är den pseudonym Abel Meropol använde, när han publicerade dikten, då kallad ”Bitter Fruit”, i ”The New Masses” och i lärartidskriften ”The New York Teacher”.

Billie Holiday fastnade för den här låten, när den spreds bland afroamerikaner och vänsterintellektuella i Harlem, men hennes dåvarande skivbolag, Columbia Records, vågade inte spela in den. Hon fick då kontakt med ett mindre bolag, Commodore Records, som 1939 spelade in den med henne. Publikt blev hon några gånger trakasserad och hindrad, när hon försökte framföra sången, framför allt i den amerikanska Södern.

Senare insjungningar med Billie Holiday av ”Strange Fruit” finns på LPn ”Lady Sings the Blues” (Verve MGC 721, 1956) som finns med på den utvidgade CDn ”Stay With Me” (Verve 521 429-2, distribution Polygram).

I en 11 CD-box med kvinnliga sångare kallas skivan åter ”Lady Sings the Blues” (Verve 521 429-2). Av CD-häftet framgår också att detta är Volume 4 i serien Billie Holiday Verve Story och att materialet har getts ut i en tio CD-serie, ”The Complete Billie Holiday on Verve 1045-1950”.

Bland andra som har spelat in ”Strange Fruit” kan nämnas Josh White, Eartha Kitt, Nina Simone och Pete Seeger.

7 kommentarer

  1. Det finns mer att säga om Abel Meeropol. Han och hans hustru Anne adopterade Julius och Ethel Rosenbergs söner Michael och Robert efter föräldrarnas avrättning 1953.

    Comment by Björn Kumm — 2012 04 12 11:31 #

  2. Att Pete Seeger med sitt sociala engagemang gjort sin version av ”Strange fruit” är väl inte direkt förvånande. Möjligen kan man förvånas över att han fortfarande är aktiv vid snart fyllda 93 år.

    Nyligen med ett bidrag i ett samlingsalbum som innehåller fyra CD: ”Chimes of Freedom. The songs of Bob Dylan. Honoring 50 years of Amnesty international”

    Framträdandet finns att se på You Tube:

    http://www.youtube.com/watch?v=Ezyd40kJFq0

    Comment by Hans — 2012 04 12 17:22 #

  3. Till Björn Kumm: Också jag kände till det, men det är ju en speciell historia, så jag tyckte inte att den hörde hemma i just texten om ”Strange Fruit”.

    Comment by Enn Kokk — 2012 04 12 20:16 #

  4. Till Hans: Tack för länken! Pete Seeger är en personlig favorit – jag skulle tro att jag har den kanske största Pete Seeger-samlingen i det här landet. Du kan hitta en del av det jag har skrivit om honom ovan under Kulturspegeln, Musik.

    Comment by Enn Kokk — 2012 04 12 20:18 #

  5. Till Enn Kokk: Kollade en del av det du skrivit om Pete Seeger: Imponerande kunskaper! Har så klart själv lyssnat en del på hans musik men än mer på andra artister som bland annat haft honom som inspirationskälla exempelvis Bob Dylan, Juan Baez och Tom Paxton. Hittade detta på You Tube: Tom Paxton i samspel med Pete Seeger 1965:
    http://www.youtube.com/watch?v=8yNfnqueYQY

    Comment by Hans — 2012 04 13 9:48 #

  6. Till Hans: Jag har följt även Bob Dylan, Joan Baez och Tom Paxton ända sen de började förekomma på skiva och har praktiskt taget allt med dem i min egen samling. Många av de här amerikanska artisterna finns representerade i min sångbok ”Upp till kamp! Sånger om arbete, frihet och fred” (Prisma, 1970).

    Comment by Enn Kokk — 2012 04 13 12:29 #

  7. Ok, framförallt Bob Dylan har jag lyssnat en hel del på och gjorde på 60-talet tappra försök att analysera Desolation Row och blev väl än mer förvirrad. Sen ser jag nu att jag lyckades åstadkomma ett könsbyte:Joan Baez ska det vara inte Juan:)

    Comment by Hans — 2012 04 13 13:27 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^