Livet genom ankans ögon

6 januari 2012 17:41 | Politik, Serier | Kommentering avstängd

Jag har alltid hör till Charlie Christensens fans, men det var ett tag sen jag läste ett av hans album med samlade serier. Nu har jag i alla fall läst det nionde albumet med Arne Anka, ”Voodoo vid vatten” (Kartago, 2011).

Arnes närmaste förebild, Walt Disney’s Kalle Anka, är ju inte någon lyckans gullgosse han heller, men Arnes liv, i Stockholm så väl som annorstädes, är en betydligt svartare historia. Och än kan den här ankan, till exempel i avnittet om kärnkraften, bita ifrån sig. Därmed inte sagt att Christensen framställer honom som en moraliskt högstående varelse – i till exempel ”Nya tider” framställs han som en både ömklig och förslagen bedragare.

Ibland kan jag tycka att Arne lite grann rör sig som en sån där uppskruvbar anka, och jag kan finna Christensens fixering vid droger tröttsam. Men man imponeras ständigt av Christensens förmåga att se karaktäristiska detaljer och lägga in avslöjande iakttagelser, och som miljöskildrare är han, vare sig vi talar om Stockholm, Barcelona eller New York – läs till exempel den långa filmbaserade ”Lucky Lucianos hämnd” – fullkomligt suverän. Just som tecknare saknar han faktiskt allvarliga konkurrenter här i Sverige.

Som ni väl har förstått, tycker jag ibland, när jag läser det här albumet, att rutinen ibland tar över, men här finns också enstaka avsnitt, som det om Trotskij i helvetet respektive himlen, som hör till de roligaste Christensen någonsin har gjort.

Ett korsordsmysterium

6 januari 2012 11:58 | Media | Kommentering avstängd

Jag har som vanligt löst alla kryssen i Aftonbladet Kryss & Quiz – eller har jag det?

Mats Larssons Svåra krysset innehåller den här gången något, som förefaller att vara ett konstruktionsfel.

Det jag talar om är det första vågräta ordet, med nyckeln ”Får plats på pelare”.

Man får ut alla bokstäverna utom en (av sammanlagt sex) med hjälp av de lodräta ord som går igenom det sökta ordet. ”De ger beröring speciellt syfte” = MASSAGEBEHANDLINGARNA. ”Stärker kronan” = FLUOR. ”USA:s centralbank” = FED. ”Ger flytegenskaper” = SIMDYNOR. Därefter är det en tom ruta, och sist kommer det som utgår från en bild av en luftballong = HÖGFÄRDSBLÅSA.

För det eftersökta ordet – ”Får plats på pelare” – har man då fått ihop AFFI H. Det borde ju rimligen bli AFFISCH, men det som går in är AFFICH eller AFFISH, vilket är en felstavning i båda fallen.

Kan inte konstruktören av Aftonbladets svåra kryss stava, eller är det jag som har missförstått något?

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^