Utopi – en tidning för episka serier

30 januari 2012 21:27 | Serier | 1 kommentar

Jag har haft en del meningsutbyten med Galagos redaktion om behovet av att vidga den tidningens publiceringspolicy till bland annat äventyrsserier.

Det har börjat utkomma ett magasin för episka serier, ”Utopi”, utgivet av Kolik förlag. Jag har hittat ett nummer – nummer 4 2011 – hos Pressbyrån på Stockholms central och beslöt mig för att testa trots det höga priset, 89 kronor – men för pengarna får man 128 sidor serier, huvudsakligen i fyrfärg.

Redaktören, Fabian Göransson, känner jag till: bland annat har jag läst och med uppskattnign recenserat hans ”Kirurgi”, som liksom hans översättningar av Mariane Satrapi har getts ut av Galago. Ytterligare en av redaktörerna, Lina Neidestam, har jag också läst med uppskattning – hennes ”Zelda” går i Nemi.

Jag borde alltså vara mycket till freds med den här tidningen, men faktum är att jag är besviken.

Aurora Waldehaugs korta svart-vita och lite skräckromantiska men komiska serier lockar visserligen till mer läsning, och Fabian Göranssons och Jan BieleckisMitt liv som fubbot” har åtminstone lite humoristisk distans, men numrets robothuvudtema avsätter inga riktigt spännande resultat. Flera av serierna, till exempel Per SjögrensBrandrigan” vittnar om sina skapares vilja till dramatisk bildgestaltning – men storyn håller inte, och huvudfigurens muskulösa kropp – för att återvända till ”Brandrigan” – ter sig som en oavsiktlig parodi. Ska man åstadkomma spännande episka serier, måste man utgå från en historia som fångar läsarnas intresse och sen kunna gestalta den i bild.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^