Festkonsert inför Trettonhelgen

5 januari 2012 16:22 | Mat & dryck, Musik | Kommentering avstängd

I går lockade Musikens hus oss med festkonsert, så väl opera som operett. Vi gick dit lite i förväg och åt god buffémiddag med var sitt glas rött vin till.

Uppsala kammarorkester under ledning av Paul Mägi visade sig vara väl inövad även på den här delvis mer lättsamma repertoaren, och eftersom både opera och operett fordrar sång, hade också ett par sångsolister engagerats, Marika Schönberg, sopran, och Daniel Frank, tenor. Det var inget fel på deras sång, men sången bestod åtminstone till att börja med av ganska stela uppvisningsnummer, och den kreation i rosa Schönberg bar hörde kanske inte till det mest attraktiva jag har sett. Men det blev så småningom lite mer liv också i deras del av progammet.

Under första delen av konserten bjöds vi på pärlor ur operalitteraturen. Tonen angavs här av ouvertyren till Ödets makt av Guiseppe Verdi (1813-1901): mycket i denna första operainriktade del av konserten, till exempel ”Una furtiva lagrima” ur Gaetano Donizettis (1797-1848) ”Kärleksdrycken”, sjungen av Frank, hade musikaliskt en lite ödesmättad ton. Trots habila sångliga insatser från de båda sångsolisterna, till exempel i ett par nummer ur Giacomo Puccinis (1858-1924) ”La Bohème”, njöt jag för egen del mest av det rent orkestrala framförandet av ouvertyren till Verdis ”Nabucco”, om vi håller oss till operadelen före pausen.

Å andra sidan öppnades operettdelen med ett par nummer ut ”Läderlappen” av Johann Strauss den yngre (1858-1899), och här sjöng Schönberg ”Chardas” hörvärt – men frågan är om inte orkestern var ännu skickligare i ouvertyren. Därefter blev konserten, med ett antal välkända nummer ur Franz Lehárs (1870-1848) ”Leendets land” och ”Den glada änkan”, något av ett knippe örhängen, och det var alldeles tydligt, att publiken nu i hög grad var med på noterna.

Och det är klart att publiken en sådan här festkväll ska få vad den vill ha!

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^