Vad som är ett uselt resultat i ett land kan vara en strålande framgång i ett annat

23 oktober 2011 11:50 | Politik | 12 kommentarer

Dagens bottensiffror för Socialdemokraterna är knappast helt oväntade men känns icke desto mindre nedslående.

I andra länder och under andra förhållanden kan samma nivå i mätningarna i stället väcka jubel bland partiets anhängare.

Ett färskt exempel finns att hämta i Estland. Där har SDE, Sotsiaaldemokraatlik erakond, från en tämligen modest nivå på relativt kort tid vuxit till att bli landets näst största parti. De estniska socialdemokraterna har sedan septembermätningen gått upp med en procent till nu 23 procent.

Det populistiska, i enskildheter ibland vänsterpopulistiska Keskerakond (Centerpartiet) har i en rad mätningar haft en nedåtgående kurva men segade sig åter upp en bit i septembermätningen. Partiet faller från 24 procent i september till 20 procent i oktober.

Än så länge är dock nyliberala Reformierakond (Reformpartiet) ohotat i rollen som Estlands största parti. Eftersom partiet utgör kärnan i regeringen och därmed får massor av gratispublicitet, är dess ställning svår att rubba. I den senaste mätningen har partiets stöd till och med vuxit med en procentenhet, från 31 procent i september till 32 procent i oktober.

Dess koalitionspartner i regeringen, IRL (Isamaa ja Res Publica liit, förbundet Fäderneslandet och Res Publica), ett socialkonservativt parti, som för inte så länge sedan var ett större parti än Socialdemokratena, landar nu på 16 procent (+-0).

Detta är de fyra partier som har representation i Riigikogu, den estniska riksdagen.

Rohelised (De gröna) hade under förra mandatperioden representation i Riigikogu men åkte ur i årets val. De fick i oktobermätningen ungefär lika stort stöd som i september, 4 procent, och skulle kanske ha chans att åter få parlamentarisk representation i ett kommand val – men partiet har betydande problem; bland annat har det av ekonomiska skäl just varit nödgat att lägga ner sin hemsida.

Chanslöst i ett kommande val är säkert det landsbygdsbetonade partiet Rahvaliit (Folkförbundet eller -unionen). Stora delar av dess aktiva kadrer, inklusive partiets ledning, gick redan långt före årets val över till Socialdemokraterna, och en del av dess forna ledare återfinns nu i Riigikogu, fast som socialdemokrater. Partiet får i oktober 2 procent, samma som i september, och det finns faktiskt ingenting som tyder på någon parlamentarisk återkomst.

För min del tror jag att SDE, Socialdemokraterna, kommer att fortsätta växa – partiet är nu obestridligt det ledande oppositionspartiet, alternativet till den borgerliga regeringen. Socialdemokraterna har också, i motsats till Keskerakond som med Edgar Savisaar som ledare är en enmansprocession, en mängd duktiga och aktiva företrädare, och det har växt även medlemsmässigt. Under de senaste månaderna har socialdemokraternas ledande företrädare gjort turnéer i olika delar av Estland och varje gång lyckats värva ett betydande antal nya medlemmar, några av dem betrodda kommunala företrädare, valda på lokala listor, några av dem övergångare från de flesta andra partier. Min politiska näsa säger mig att fler sådana övergångar väntar, främst från Centerpartiet. Går några riktigt kända namn över, kan gapet mellan Socialdemokraterna och Centern komma att öka ännu mer.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^