Pressgrodor
20 oktober 2011 13:32 | Citat | 1 kommentarhittade via Journalisten nummer 12 2011:
”Att utbilda sig till somalier eller skidlärare kan te sig mycket roligare för en ungdom än att bli lärare, sjuksköterska eller ingenjör,”
Smålands-Tidningen
”Om man upptäcker döda fåglar är rådet att sluta mata dem, eftersom matplatsen är en smittkälla.”
Dagens Nyheter
Sveriges enda radikala serietidning
20 oktober 2011 12:44 | Media, Politik, Serier | 3 kommentarer”Sveriges enda radikala serietidning” – den devisen hittar man på omslaget till Galago.
Det betydr nu inte att serierna i Galago är fulla av politiskt radikala budskap. Men i nummer 3 2011 (nummer 104 i löpande ordning sen starten) finns ändå några exempel även på det: David Liljemarks och Robert Petterssons ”Ja må han leva” med dess vänstersving mot Svenska Dagbladets Per Gudmundson och så Hanna Petersons ”Pigan, del 2” som sopar till RUT.
Annars tycker jag att Galago av i dag lite grann har stagnerat. Några gamla galagostjärnor som Joakim Pirinen och den något senare Liv Strömquist återkommer men kanske inte med några av sina bästa sidor. Roligare är det då att få återknyta bekantskapen med den surrealistiske John Andersson.
De nya svenska serierna i numret präglas främst av den amatöristiska stil, vars främsta exponent annars är numrets redaktör, Mats Jonsson. Bättre än snittet bland de svenska bidragsgivarna är Marcus Ivarsson med ”Outro”, detta främst för att han dels har en utpräglat egen tecknarstil och färgläggning, dels faktiskt lyckas berätta en story.
Det senare gäller också en översatt serie, Gabrielle Belles ”Majsgröt”. Att också den saknar ett mer definitivt avslut beror förmodligen på att det Galago publicerar är en del av en längre handling. Det andra inlånet, ”Calgaryfestivalen” av Seth, är inte en oäven serie men lider av det som så ofta är Galagos sjuka, att i serieform berätta en vardagsstory utan dramaturgi eller avslut med något slags knorr.
Så jag vill inte dölja att jag är lite besviken.
* * *
Aktiemajoriteten i Ordfront förlag, som går knackigt, och dess underliggande serieförlag och tidskrift Galago tas nu över av Alfabeta.
Alfabeta satsar knappast sina pengar på att verksamheterna ska fortsätta att gå knackigt. I seriegenren äger Alfabeta främst de svenska rättigheterna till Tove och Lars Janssons klassiska Mumin-serie, och även om en serie av Mumins typ inte riktigt passar i just Galagos magasin, kan man hoppas på att den nya majoritetsägaren kan hjälpa förlagsdelen av Galago till att vidga sin utgivning till serieklassiker, barnserier, äventyrsserier och annat sådant som kan hjälpa till att bära kostnaderna för Galagos mer experimentella serieutgivning.
WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds.
Valid XHTML och CSS. ^Topp^