Sveriges enda radikala serietidning

20 oktober 2011 12:44 | Media, Politik, Serier | 3 kommentarer

”Sveriges enda radikala serietidning” – den devisen hittar man på omslaget till Galago.

Det betydr nu inte att serierna i Galago är fulla av politiskt radikala budskap. Men i nummer 3 2011 (nummer 104 i löpande ordning sen starten) finns ändå några exempel även på det: David Liljemarks och Robert PetterssonsJa må han leva” med dess vänstersving mot Svenska Dagbladets Per Gudmundson och så Hanna PetersonsPigan, del 2” som sopar till RUT.

Annars tycker jag att Galago av i dag lite grann har stagnerat. Några gamla galagostjärnor som Joakim Pirinen och den något senare Liv Strömquist återkommer men kanske inte med några av sina bästa sidor. Roligare är det då att få återknyta bekantskapen med den surrealistiske John Andersson.

De nya svenska serierna i numret präglas främst av den amatöristiska stil, vars främsta exponent annars är numrets redaktör, Mats Jonsson. Bättre än snittet bland de svenska bidragsgivarna är Marcus Ivarsson med ”Outro”, detta främst för att han dels har en utpräglat egen tecknarstil och färgläggning, dels faktiskt lyckas berätta en story.

Det senare gäller också en översatt serie, Gabrielle BellesMajsgröt”. Att också den saknar ett mer definitivt avslut beror förmodligen på att det Galago publicerar är en del av en längre handling. Det andra inlånet, ”Calgaryfestivalen” av Seth, är inte en oäven serie men lider av det som så ofta är Galagos sjuka, att i serieform berätta en vardagsstory utan dramaturgi eller avslut med något slags knorr.

Så jag vill inte dölja att jag är lite besviken.

* * *

Aktiemajoriteten i Ordfront förlag, som går knackigt, och dess underliggande serieförlag och tidskrift Galago tas nu över av Alfabeta.

Alfabeta satsar knappast sina pengar på att verksamheterna ska fortsätta att gå knackigt. I seriegenren äger Alfabeta främst de svenska rättigheterna till Tove och Lars Janssons klassiska Mumin-serie, och även om en serie av Mumins typ inte riktigt passar i just Galagos magasin, kan man hoppas på att den nya majoritetsägaren kan hjälpa förlagsdelen av Galago till att vidga sin utgivning till serieklassiker, barnserier, äventyrsserier och annat sådant som kan hjälpa till att bära kostnaderna för Galagos mer experimentella serieutgivning.

3 kommentarer

  1. Att John Andersson är i Galago nu har väl tyvärr att göra med att Kapten Stofil-tidningen lagts ned. Där var ju också Pirinen med. Själv är jag kanske ingen stor beundrare av John Anderssons serier, men de gjorde sig bra i kontrast till Lindengrens drivna pennföring och Nessles ordekvilibrism. Allt sammantaget var Kapten Stofil en långt intressantare tidning än vad Galago varit på länge. Och då har jag inte ens nämnt Stupido-avdelningen (förrän nu)…

    Comment by Olof Öberg — 2011 10 21 13:15 #

  2. Till Olof Öberg: Kapten Stofil – tidningen och serien – saknar jag själv vansinnigt!

    Comment by Enn Kokk — 2011 10 21 13:17 #

  3. Kapten Stofil är med i senaste numret av Riksettan.

    Comment by Per B — 2011 10 22 10:20 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^