Det här är socialdemokrati

28 december 2010 13:55 | Media, Politik, Prosa & lyrik | 10 kommentarer

2010 års sista nummer, nummer 6, av SSUs idé- och debattorgan Tvärdrag har på omslagets baksida ett VALANALYSENS BULLSHIT-BINGO att kunna tas med på partimötena eller varför inte partikongressen. Dess skära rutor fylls av floskel-ord som Kräftgång, Gårdagens lösningar, Tillväxtpolitik, Gå mot mitten, Förnyelse, Stockholmsväljare och Föryngring. Det värsta är att, satta i det här sammanhanget, även ord som Visioner och Demokratisk socialism ter sig lika floskulösa.

Fast när jag läser de många läsvärda artiklarna i detta valanalysnummer av Tvärdrag, som vanligt redigerat av Daniel Suhonen, i det här fallet assisterad av Maja Nordström och Felix Antman Debels, slås jag av att det nog är bland just dessa SSUare och S-studenter socialdemokratins framtid och comeback står att finna. Inte så att varenda artikel eller slutsats i det här valanalysnumret är lysande, men jag hittar här en öppenhet för att ta svåra problem på allvar, också en radikalism som, utan att vara dogmatisk, utmanar det enda vägens val, som alltid mot mitten bär.

Kanske är det ur de här leden vi borde hämta en stor del av den partiledning, som den extra partikongressen ska välja. Jag förutsätter då att valberedningen och kongressen inte tvingas göra halt, när man väl har valt ut en ny partiledare. Med en partiledning som vill något – och med detta menar jag inte bara att vinna val utan också att förändra samhället – borde vi kunna bli oslagbara. Finns den insikten ute i partidistrikten, borde de faktiskt kunna vara storsinta nog att avstå egna platser för att kunna bana väg för en djärvare ommöblering i partiledningen. Ett problem i sammanhanget är dock att både SSU och S-studenter har utestängts från valberedningen.

Den här tidskriften, med sex fullmatade nummer per år, är förbluffande billig att prenumerera på. Årsprenumerationen kostar bara 100 kronor, som man sätter in på bankgiro 5676-4822.

Jag vill avsluta med att återge en dikt ur Tvärdrag. Den är skriven av Jenny Wrangborg, ung poet och kallskänka, som jag nyligen mötte vid det Birger Norman-seminarium på ABF-huset i Stockholm, där vi båda medverkade:

Eftervalsdikt

Det regnar när jag lämnar lägenheten
någonting dovt mot mitt land
i Stockholm dras människorna som
magneter till de stora T:na
för att efter tunga arbetsdagar spottas ut igen

jag möter en vän nere på torget
vi går tysta över mörka gator
nu rullar bulldozers in mot välfärden i landet
där marknadsvärde ställs före människovärde
enfald före mångfald
ruinerna av allt vi byggt upp

här tar oss bussen genom det Nya Sverige och
i tomrummet efter alternativen
hör vi rasisterna marschera in i riksdagen
det finns ingenting poetiskt i detta

klockan sju i möteslokalen, det är någons kök
vi lägger ut ritningarna över bordet
kaffekopparna bredvid mötesprotokollen
bygger en bro mellan dit vi var på väg och
där vi istället hamnade

här, i avståndet mellan valretoriken och verkligheten
reser vi byggställningarna, skissar upp motståndet
planterar lite hopp i hopplösheten

i hallen står travarna av flygblad
nästan allt återstår att göra

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^