Den politiske Bob Dylan

8 december 2010 16:24 | Musik, Politik | 3 kommentarer

I min skivaffär, Örat i Uppsala, får jag tag på ytterligare en mini-CD med Bob Dylan: ”Bob Dylan In Concert: Brandeis University 1963” (Columbia Legacy 88697 80442 2, 2010, distribution Sony). Det är en konsertupptagning gjord på ett universitet i Massachusetts 10 maj det året. Dylan låter som den unge Dylan brukar göra (sång, akustisk gitarr, munspel), och här finns väl egentligen inget som jag saknar i min redan tidigare väldiga dylansamling av officiella skivor, bootlegs och sångböcker – fast framförandet, med publiknärvaro i form av bland annat applåder, gör det hela levande.

Men det slår mig medan jag lyssnar, att den här lilla plattan (sammanlagt sju låtar) är en handfast dementi av det Bob Dylan senare, dumt nog, har försökt förneka. Påtagligt många av de sånger han skrev som ung artist var nämligen samhällsbeskrivande och samhällskritiska, rent av politiska. Det främsta exemplet på det på den här CDn är ”Masters of War”, som han ju också senare har gjort upprepade inspelningar av.

Under samma konsert sjöng han också ”Talkin’ World War III Blues” och ”Talkin’ John Birch Paranoid Blues” – John Birch var under den här tiden en ökänd symbol för rashatet i USA. Och så sjöng han under den här konserten ”Ballad of Hollis Brown”, en mörk ballad om den verklighet som också har varit många amerikaners.

”Talkin’ John Birch Paranoid Blues” är enligt sångboken copyrightad först 1970 men fanns alltså redan 1963. På skiva med Dylan dök den dock upp först 1991, på ”The Bootleg Series, Volume 1”.

”Masters of War” fanns med på ”The Freewheelin’ Bob Dylan”, 1963.

På den fanns också ”Talkin’ World War III Blues”.

”Ballad of Hollis Brown” fanns med på LPn ”The Times They Are A.Changin’”, 1964.

Den som vill kolla de åberopade texterna kan till exempel gå till Bob Dylans ”Lyrics 1962-1985” (Harper Collins,1988) eller till Bob Dylans ”Sångtexter 1962-2001” (Prisma, 2004). Han skrev många fler sångtexter av det här slaget, men det är särskilt slående att vi i just det här fallet talar om fyra sånger av sju från samma konsertupptagning.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^