Det här är socialdemokrati
28 december 2010 13:55 | Media, Politik, Prosa & lyrik | 10 kommentarer2010 års sista nummer, nummer 6, av SSUs idé- och debattorgan Tvärdrag har på omslagets baksida ett VALANALYSENS BULLSHIT-BINGO att kunna tas med på partimötena eller varför inte partikongressen. Dess skära rutor fylls av floskel-ord som Kräftgång, Gårdagens lösningar, Tillväxtpolitik, Gå mot mitten, Förnyelse, Stockholmsväljare och Föryngring. Det värsta är att, satta i det här sammanhanget, även ord som Visioner och Demokratisk socialism ter sig lika floskulösa.
Fast när jag läser de många läsvärda artiklarna i detta valanalysnummer av Tvärdrag, som vanligt redigerat av Daniel Suhonen, i det här fallet assisterad av Maja Nordström och Felix Antman Debels, slås jag av att det nog är bland just dessa SSUare och S-studenter socialdemokratins framtid och comeback står att finna. Inte så att varenda artikel eller slutsats i det här valanalysnumret är lysande, men jag hittar här en öppenhet för att ta svåra problem på allvar, också en radikalism som, utan att vara dogmatisk, utmanar det enda vägens val, som alltid mot mitten bär.
Kanske är det ur de här leden vi borde hämta en stor del av den partiledning, som den extra partikongressen ska välja. Jag förutsätter då att valberedningen och kongressen inte tvingas göra halt, när man väl har valt ut en ny partiledare. Med en partiledning som vill något – och med detta menar jag inte bara att vinna val utan också att förändra samhället – borde vi kunna bli oslagbara. Finns den insikten ute i partidistrikten, borde de faktiskt kunna vara storsinta nog att avstå egna platser för att kunna bana väg för en djärvare ommöblering i partiledningen. Ett problem i sammanhanget är dock att både SSU och S-studenter har utestängts från valberedningen.
Den här tidskriften, med sex fullmatade nummer per år, är förbluffande billig att prenumerera på. Årsprenumerationen kostar bara 100 kronor, som man sätter in på bankgiro 5676-4822.
Jag vill avsluta med att återge en dikt ur Tvärdrag. Den är skriven av Jenny Wrangborg, ung poet och kallskänka, som jag nyligen mötte vid det Birger Norman-seminarium på ABF-huset i Stockholm, där vi båda medverkade:
Eftervalsdikt
Det regnar när jag lämnar lägenheten
någonting dovt mot mitt land
i Stockholm dras människorna som
magneter till de stora T:na
för att efter tunga arbetsdagar spottas ut igen
jag möter en vän nere på torget
vi går tysta över mörka gator
nu rullar bulldozers in mot välfärden i landet
där marknadsvärde ställs före människovärde
enfald före mångfald
ruinerna av allt vi byggt upp
här tar oss bussen genom det Nya Sverige och
i tomrummet efter alternativen
hör vi rasisterna marschera in i riksdagen
det finns ingenting poetiskt i detta
klockan sju i möteslokalen, det är någons kök
vi lägger ut ritningarna över bordet
kaffekopparna bredvid mötesprotokollen
bygger en bro mellan dit vi var på väg och
där vi istället hamnade
här, i avståndet mellan valretoriken och verkligheten
reser vi byggställningarna, skissar upp motståndet
planterar lite hopp i hopplösheten
i hallen står travarna av flygblad
nästan allt återstår att göra
10 kommentarer
Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.
WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds.
Valid XHTML och CSS. ^Topp^
Enn, du har så rätt. Bland de unga finns klokskap för framtiden!
Comment by Lena Sommestad — 2010 12 29 1:57 #
[…] skrivet: Magnus Granberg om makten över tanken, Mitt i steget, Enn Kokk, Magnus tankar om vikten av […]
Pingback by Vilken verklighetsbild ska bära socialdemokratisk politik? | Lena Sommestad — 2010 12 29 1:59 #
Till Lena Sommestad: Jag noterar att du är en av de få i lite mer mogen ålder som har beretts utrymme i Tvärdrags eftervalsnummer.
Comment by Enn Kokk — 2010 12 29 14:43 #
Förutom att önska dig Enn och din familj och alla andra av dina läsare ett Gott Nytt År, vill jag gärna rekommendera Er alla att läsa vad Lena Sommestad skriver på sin blogg. Ganska klok tjej faktiskt!
Comment by Kevin Iversen — 2010 12 29 20:44 #
Har inte hunnit läsa senaste Tvärdrag än och ser fram emot att göra det! Men är inte säkert på att det bara handlar om ålder. En del av de mer radikala och visionära socialdemokrater som jag träffat har funnits bland de äldre, det kan finnas en historielöshet som gör att yngre tror att de skapar nytt när de upprepar gamla misstag.
Comment by Anna-Lena Lodenius — 2010 12 30 1:39 #
Till Anna-Lena Lodenius: Fast det är inte säkert att det är just gamla misstag de upprepar. De kan också ha hittat tillbaka till den radikalism som präglade morfars- och farmorsgenerationen. Flera skönlitterära författare som jag har läst genom åren skildrar den här gemenskapen som ibland uppstår mellan riktigt unga och riktigt gamla.
Comment by Enn Kokk — 2010 12 30 7:48 #
@Enn: ”De kan också ha hittat tillbaka till den radikalism som präglade morfars- och farmorsgenerationen”, skriver du. Men var det, ärligt talat, radikalismen som var partiets praktiska politik? Var det inte snarare så att det var pragmatism och anpassning efter vad man trodde skulle ge tillräcklig många väljare som i praktiken styrde regeringens politik? Och det oavsett radikala formuleringar i diverse kongressbeslutade program.
Comment by Jean — 2010 12 30 12:23 #
Till Jean: Åjo, under palmeeran, då den här morfarn var mycket aktiv, fick vi som då var mycket unga stort inflytande över frågor som jämställdhet, skatter, utrikes- och biståndspolitik och demokratisering av arbetslivet. Parollen var jämlikhet, och hela politiken vreds åt vänster.
Comment by Enn Kokk — 2010 12 30 17:19 #
@ Enn: Och väljarna röstade fram de första borgerliga regeringarna i mannaminne!
Comment by Jean — 2010 12 30 20:52 #
Till Jean: Fast för det fanns det delvis andra anledningar. Det ledande borgerliga partiet blev Centerpartiet med sin civilisations- och kärnkraftskritiska hållning.
Fast det är ju inte så lätt att komma i håg i dag, när vi har Maud Olofssons parti för ögonen…
Comment by Enn Kokk — 2010 12 30 21:21 #