Folklustspel som folkhemsspegel

19 juli 2010 18:56 | Politik, Teater | 2 kommentarer

Ingemar E L Göransson har på sin blogg skrivit en text som förtjänar att läsas av många, ”Folklustspel, folkhem och politik”.

Många har säkert, via TV även i relativt sen tid, roats av Gideon Wahlbergs folklustspel men kanske inte, på det sätt de förtjänar, sett deras koppling till Per Albin Hanssons folkhem.

Göransson blottlägger, utan att på minsta sätt övertolka, det här politiska – folkhemssocialdemokratiska – draget i Wahlbergs mycket roande teaterstycken. Så jag anbefaller Göransson för läsning – du hittar hans mycket läsvärda text på hans blogg, som det finns länk till här bredvid – jag lyckas inte få till någon direktlänk till det specifika inlägget. här.

Världsinfektionsfonden i morgon-TV

19 juli 2010 8:21 | Media, Musik, Politik | Kommentering avstängd

Förr, när jag arbetade på Socialdemokratiska partistyrelsen, hörde jag till dem som anlände tidigt och följaktligen såg morgon-TV-sändningarna med en mugg nybryggt kaffe att läppja på.

Numera ingår morgon-TV inte i mina normala vanor, men när nu hustrun skulle medverka i TV 4:as morgonsändning – klockan kvart över sju! – steg jag förstås upp och tittade.

Det pågår en stor aidskonferens – Hiv/Aids dödar tre miljoner per år – och Birgitta var ombedd att medverka för Världsinfektionsfondens räkning.

När det gäller Hiv/Aids, som var ämnet för dagens alltför korta samtal, går utvecklingen ändå åt rätt håll, kanske för att den här farsoten också i hög grad drabbar den rika världen.

Svårare att mobilisera tillräckligt med resurser för forskning, läkemedel och vård är det, när det gäller mer u-landsdrabbande infektionssjukdomar som malaria, diarréer, lunginflammation och tuberkulos.

Världsinfektionsfonden, som Birgitta har varit med om att dra i gång, arbetar över hela fältet, alltså både med Hiv/Aids och de övriga nämnda infektionssjukdomarna.

Jag gissar att ganska många av morgon-TV-tittarna mer än gärna skulle skänka en slant för att komma till rätta med de här farsoterna som drabbar och dödar så många – bara de visste vart man skulle skicka pengarna. Det upplyste nämligen TV 4 inte om.

Men ni ska få kontot av mig: Världsinfektionsfonden, plusgiro 90 00 65-4.

* * *

Också musikaliskt utbyte fick jag av att stiga upp denna tidiga timme och se på morgon-TV.

Direkt efter inslaget om Hiv/Aids kom nämligen ett sångnummer med Sofie Livebrant. Mer om henne kan du läsa ovan under Kulturspegeln, Musik – här.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^