Sommarprogram som illustrerar det förändrade mönster partierna möter inför valet

7 juli 2010 17:06 | Media, Politik | Kommentering avstängd

Jag har inte den blekaste aning om vilket parti Viveca Sten röstar på. Jag känner henne inte och har inte ens läst en enda av de deckare med sandhamnsmotiv hon har gett ut.

Men medan jag lyssnade på hennes Sommar-program, slogs jag av att hon är ett typiskt exempel på att allt fler människor i dag i allt mindre utsträckning går att placera politiskt utifrån yttre kriteria som jobb och klasstillhörighet. Hon kom från en familj, som man kan ana var borgerlig och hyggligt välbeställd – familjen bodde i Bromma och hade sommarställe i Sandhamn. En sommar i Sandhamn träffade hon den som skulle komma att bli hennes älskade man – men först tvekade hon; han var ju SSUare!

Hon besatt den tåga och initiativkraft som är den bildade och initiativkraftiga borgerlighetens signum: tog sig förbi de trögheter och flaskhalsar som ibland finns i offentlig vård och fick till slut bukt med de fruktansvärda ryggsmärtor hon plågades av.

Men hon är också chefsjurist hos en statlig institution, Posten. Samtidigt arbetar hon även åt en frivilligorganisation, Röda korset.

Hon är en varm anhängare av jämnare könsfördelning på olika samhällsområden, förr ett säkrare tecken på vänsterorientering än det är i dag, då delar av den politiska borgerligheten har anslutit sig till samma spår.

Så vitt jag förstår är hon lite av sinnebilden för de många nutida lite mer svårplacerade väljarna, de som partierna nu har att bearbeta.

Det här gäller oavsett om hon själv är aldrig så säker på vilket parti som får hennes röst.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^