Sommar med Elisabeth Åsbrink

13 juli 2010 15:28 | Media, Musik, Politik, Ur dagboken | Kommentering avstängd

Jo, jag har hört på praktiskt taget alla Sommar-program i P 1 hittills den här säsongen. Flera av Sommar-värdarna – Meta Velander, Jill Johnson, Michael Bindefeldt, ja till och med Mats Sundin – har varit intressanta att lyssna på i enskildheter, men jag har inte hittat den där speciella röda tråden som skulle ha förmått mig att trotsa värmen och sätta mig vid datorn för att skriva.

Men så kom det då i dag en sommarpratare, Elisabeth Åsbrink, vars program jag tyckte hängde ihop och genomgående var intressant. Som det ska vara i bra Sommar-program, utgick hon från det personliga, i det här fallet hennes eget arbete med den förra året utkomna boken ”Smärtpunkten – Lars Norén, pjäsen Sju tre och morden i Malexander”. Det här arbetet innefattade samtal med inte bara Norén utan också flera av de övriga inblandade.

Journalister beskylls inte så sällan, ibland med viss rätt, för sensationslystnad, men den som lyssnade på Åsbrink insåg ganska snart att hon faktiskt var intresserad av mer än de bjärta och nog så hemska händelser det hon skildrar rymmer. Hon var uppenbart intresserad av de motiv, den moral och de bakomliggande faktorer som ledde alla de agerande fram till avslutningens crescendo.

Jag känner inte Elisabeth Åsbrink, men när jag fick mitt uppdrag att skriva rapportboken om IB, det som blev mastodontboken ”VITBOK – Militärens hemliga nätverk i arbetarrörelsen” (2001), ringde hon mig med jämna mellanrum och ville ha ett löfte om en längre intervju, när den publicerades. Sen drog arbetet ut på tiden, och jag tror att hon hann byta arbete innan jag äntligen blev klar. Men när jag i dag hörde henne borra i alla relevanta aspekter av ett ämne, kan jag så här retroaktivt beklaga, att hennes planerade IB-intervju aldrig blev av.

Jag gillade hennes musikval också, och jag syftar då verkligen inte bara på avslutningslåten ”Blue Skies” med Ella Fitzgerald eller på ABBA eller Ulf Lundell. P J Harvey har jag åtminstone gett till dottern, men där fanns mycket annat som jag gärna skulle lyssna mer på.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^