Fler fina stenpartiväxter

19 juni 2009 13:31 | Trädgård, Ur dagboken | Kommentering avstängd

Matti och Karin uppvaktade mig med ett par kassar fina stenpartiväxter, inköpta hos Brunnsvikens trädgård.

Där fanns till exempel lågväxande (5 cm) vit Bitterrot (Lewisia nevedensis) och rosaröd Högsglim (Silene schafta), 15 cm.

Jag tänker hitta en solig plats åt min nya Axveronika (Veronika spikata), ”Rotfuchs”, rosenröd, 30 cm, liksom åt det nu andra exemplaret av Strandtrift/Gräsnejlika (Armeria maritima), den här gången ”Düsseldorfer Stoltz”, mörkrosa, 15 cm.

I fonden, mot berget, hamnar nog mitt exemplar av Blodfingerört (Potentilla atrosanguinea), röd, eftersom den är hög, 40 cm. Ganska hög, 35 cm, blir också Fjällbrud (Saxifraga cotyledon), ”Southside Seedling”, 35 cm, som redan nu blommar i fina vita rosetter med röda prickar.

En första början på min planerade bergeniabarriär mot invaderande Knölklocka fanns där också, en Hjärtbergenia/Jättebräcka (Bergenia cordifolia), ”Rotblum”, rödviolett, 40 cm.

Både Eds trädgård och Brunnsvikens trädgård är exempel på handelsträdgårdar som inte begränsar sitt utbud till bara det mest utslätade och lättsålda växtsortimentet. Och jag gläder mig åt att sonen, som själv bara har tillgång till balkong, har näsa för fina växter. Han berättade att damen i kassan hade sagt att han hade valt väldigt fina växter. Jag håller med!

Födelsedagsmorgon

19 juni 2009 12:29 | Barnkultur, Deckare, Film, Mat & dryck, Musik, Prosa & lyrik, Trädgård, Ur dagboken | 2 kommentarer

I går kväll kom, till min stora överraskning, Matti och Karin hit, för att fira midsommar men också min 72-årsdag. Jag hade faktiskt inte en aning om det. Birgitta hade inte sagt ett knyst om det, inte heller Matti när jag pratade i telefon med honom.

Till att börja med fick vi en trevlig torsdagskväll tillsammans, såg bland annat Wallander-filmen ”Mannen som log”, i och för sig verkligen ingen trevlig historia.

I morse väcktes jag av ett födelsedagsuppvaktningståg som sjöng ”Röda små smultron”.

Dess förinnan hade alla tre varit ute i trädgården och plockat var sin underbar födelsedagsbukett. Och Birgitta hade fått ihop en smörgåstårta, som till och med överträffade flertalet av hennes tidigare fullträffar i genren.

Men innan vi satte oss runt det blomsterprydda köksbordet – vid min plats fanns ett glas med blommande törnrosor – fick jag presenter. Bland dem fanns nya konjakskupor (Chateau från Kosta Boda, signerade Bertil Vallien), en UNICEF-slips med små, små barn på och del 1 med fyra filmer på DVD med Agatha ChristiesMiss Marple”: ”Liket i biblioteket”, ”Ett mord annonseras”, ”Bertrams hotell” och ”4.50 från Paddington”. Så vi kan se på film i kväll också, om inte vädret blir bättre.

Birgitta har också för vana att lägga undan en del av de böcker hon beställer från Böckernas klubb för att sen ha dem till hands till födelsedagar och jular. Så jag fick en hel bunt böcker som jag är nyfiken på: Giovanni BoccacciosEn liten skrift om Dantes liv”, Nils Claessons bok om pappa Stig, Slas, ”Blåbärsmaskinen”, Siri HustvedtsSorgesång”, Plura JonssonsResa genom ensamheten”, Jan KjaerstadsKungen av Europa” och sist men inte minst Lennart HellsingsVisor och ramsor i Hellsingland”, som också innehåller en CD. Nu har jag trevlig sysselsättning även om det skulle regna resten av sommaren.

Men lite uppehåll måste det ändå bli, för jag har ju också trädgårdsarbetet att tänka på. Matti och Karin gav mig två kassar med stenpartiväxter, fina och delvis sällsynta sådana, som jag snarast måste få i jorden.

Mer om de här växterna i nästa inlägg.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^