Vart tog Katrine Kielos vägen?

30 juni 2008 20:52 | Media | 12 kommentarer

Så här under sommaren ägnar sig flera av dem som jag länkar till och dagligen besöker uppenbarligen åt andra saker än att blogga. Det går lång tid mellan inläggen. Några använder semestervikarier, så kallade gästbloggare. Rosemari Södergren har under en längre tid experimenterat med sin Kulturbloggen och verkar nu vara på väg bort från bloggandet i mer strikt mening.

Och i dag, när jag skulle besöka en av mina favoriter, Katrine Kielos, upptäckte jag, att hennes blogg hade upphört – snopet! Det här föregicks av ett längre uppehåll, och redan dessförinnan nöjde hon sig med att mest länka till artiklar hon publicerade på annat håll.

Men inte ett ord till förklaring eller farväl.

Katrine, vart tog du vägen?

Ante Grundström från Ammarnäs

30 juni 2008 14:58 | Media, Prosa & lyrik | 3 kommentarer

Jag fick just hem midsommarnumret 1945 (nummer 26) av Folket i Bild. Bland artiklarna fanns en av Ernst Manker, ”En nybyggare i fjällen”. Det är en intressant artikel om nybyggarlivet och dess vedermödor. Bland annat innehåller den en bild av en potatisbacke, terasserad ungefär som ett vinberg vid Rhen.

Nybyggaren heter Ante Grundström och sägs vara halvlapp samt dotterson till den lapske prästen Fjellner. Hans hem finns i Ammarnäs.

Namnet Grundström är ju inte så ovanligt, och man kan ju inte av detta efternamn dra slutsatsen att Ante måste ha varit en släkting till Helmer Grundström, som både jag och andra har ägnat mycket intresse här på bloggen. Men så erinrar jag mig, att jag i Aktuellt i politiken (s) publicerade en dikt av Helmer, ”Lilljänta från Ammarnäs”, så några kontakter åt Ammarnäs till måste väl Helmer rimligen ha haft.

Vet någon av dem bland mina västerbottniska och ångermanländska vänner som är hemma på Helmer Grundström, hans släkt och geografi något mer om det här?

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^