Marjane Satrapi: Kyckling med plommon

17 juni 2008 6:15 | Serier | 6 kommentarer

Av den iranska serietecknaren Marjane Satrapi (född 1969) har jag tidigare läst den självbiografiska serien i fyra delar ”Persepolis” och så ”Broderier”. Satrapis stil som tecknare är konstnärligt utstuderad – hon arbetar med svart-vita kontraster, och hennes till synes enkla bilder är starkt betydelsebärande. Dessutom har hon alltid en intressant historia att berätta.

Satrapi bor numera i Paris, men hon återvänder ständigt till barndomens och ungdomens Teheran.

I ”Kyckling med plommon” (översättning Fabian Göransson, Galago/Ordfront 2008) är miljön 1950-talets Teheran och huvudpersonen hennes mammas farbror Nasser Ali Khan. Nasser Ali, en gudabenådad men mentalt nyckfull mästare på stränginstrumentet tar.

”Kyckling med plommon” är en tragisk och uttrycksfullt berättad kärlekshistoria: om kvinnan som Nasser Ali gifte sig med och som i vredesmod knäckte hans tar men också om en annan kvinna som han älskade men aldrig fick.

I den livssituation han har hamnat i – historien med taren är bara en utlösande faktor – beslutar han sig för att helt sonika lägga sig ner och dö. I åtta dagar ligger han till sängs utan förtäring och återupplever, i skarpa bilder snarare än som hallucinationer, bärande delar av sitt liv, det som har fört honom dit. På den åttonde dagen, då han hinner återuppleva hur hans ursprungliga käresta, nu gift, inte ens låtsas känna igen honom, möter han beredvilligt dödsängeln.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^