Lödder

9 juni 2008 22:05 | Korta meningar | 2 kommentarer

Jag använder raklödder och bor farligt nära Forsmark.

Live at Blue Bird

9 juni 2008 15:46 | Musik | 2 kommentarer

Ens mottaglighet för musik påverkas starkt av omständigheterna i samband med lyssningen, av sinnesstämningen, av öppenheten för det som spelas.

I söndags kom Birgitta hem från en resa till New York, och vi fick en trevlig kväll tillsammans. Jag hade lagat en middag, bestående av lax ugnsbakad i örter från vår egen trädgård plus svensk färskpotatis kokt i dill från växthuset; före middagen satt vi en stund i den ljumma kvällen, läppjade på var sin campari sittande i våra stolar under plommon- och krikonträden. Och efter måltiden satte vi oss i våra gungstolar på glasverandan: åt jordgubbar med vispgrädde och drack cognac.

Och så satte jag en lämplig platta i CD-spelaren.

Vi fick den i gemensam present i samband med vårt 70-årsfirande förra året: Ingvar Callmer Quartet: ”Live at Blue Bird Kristianstad” (Hängsel Musikproduktion HMp 111-24, 2004). Det handlar, som ni förstår, om jazz.

Den här kvartetten består av Ingvar Callmer, trummor, Jacob Fischer, gitarr, Eric Norström, tenorsax, och så Lars Lundström, bas. Alla de nämnda har spelat i celebra sammanhang och med berömda jazzmusiker, men jag vill av mer privata skäl särskilt nämna att Lars Lundström har spelat med bland andra Lars Sjösten, Bernt Rosengren, Gugge Hedrenius och Jan Lundgren.

Eftersom vi fick den här CDn av Birgittas systerdotter Anna-Karin och hennes man Per Lundström och eftersom vi tidigare av dem har fått en platta med Jan Lundgren (och Lars Lundström), anar ni säkert det personliga sambandet.

Jazz är ett vitt begrepp, men om jag nämner att gruppen öppnar med en utmärkt version av Lester Youngs swingklassiker ”Tickle Toe”, så förstår ni säkert åt vilket håll den här plattan lutar.

Birgitta och jag hittar också var sin gammal favorit bland låtarna på plattan. Hon gillar sedan unga år Hoagy Carmichael, och hans ”The Nearness of You” är kanske det allra bästa på den här CDn. Själv har jag alltid gillat Gerry Mulligan, så jag lyssnar gärna på hans ”Lion For Lions”.

Där utöver vill jag gärna också nämna Kenny BarrowsVoyage” med sitt snabba, närmast hetsiga tempo och den likaledes snabba och rörliga ”You Stepped Out of a Dream” (Kahn / Brown), där Lars Lundström har ett långt snyggt soloparti på bas.

Av de låtar medlemmar i gruppen själva har komponerat vill jag nämna samme Lundgrens ”Linda” plus Eric Norströms båda bluesbaserade ”Råda blues” och ”Blues igen”.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^