Möt Maria Hamberg

27 juni 2008 12:19 | Politik, Prosa & lyrik | 4 kommentarer

Jag skrev för ett tag sen en recension av Maria Hambergs roman ”Greklandssommaren”.

I senaste numret av Ordfront magasin (7-8 2008) intervjuas Maria Hamberg av Maria Küchen:

– Författaren Helmer Grundström (1904-1986) sa att det finns landskap i Sverige som är oskildrade i litteraturen, och den frånvaron av konstnärliga skildringar är en större brist än något annat. Först när de konstnärliga skildringarna finns blir man sedd, och man kan inte se sig själv heller förrän man blir skildrad. Grundströms uppdrag var att skildra ett oskildrat landskap och jag känner att jag också gör precis det.

Hambergs eget oskildrade landskap är Arbetarsverige. Själv har Hamberg långvarig erfarenhet av industriarbete, bland annat från Scania.

Så långt har det alltså gått i Sverige, under några viktiga årtionden proletärförfattarnas förlovade land, att arbetarnas verklighet åter igen framstår som ett oskildrat landskap.

Att Maria Hamberg hämtar sin bild av det glömda Sverige från just Helmer Grundström är intressant. Grundsträm var västerbottning med rötter inne i Ångermanland. Hamberg kommer ursprungligen från Norrgällsta utanför Docksta i Ångermanland. Där hade hennes föräldrar ett litet jordbruk: sju hektar jord, sex kor, lite skog. I båda fallet rörde det sig om bygder långt borta från metropolerna och deras urbana kulturliv.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^